Μην χασετε

Πως θα φτιάξτε το πιο ζουμερό και πεντανόστιμο κοτόπουλο με μανιτάρια μαγειρεμένο σε μια υπέροχη σάλτσα

Πεντανόστιμο, ζουμερό και μαλακό στήθος κοτόπουλου με μανιτάρια μαγειρεμένο σε μια υπέροχη σάλτσα. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό πιάτο, συνοδευμένο με πατάτες πουρέ, φούρνου ή τηγανιτές ή με ρύζι ή ζυμαρικό αρεσκείας σας, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση του και θα απολαύσετε τη κάθε μπουκιά.

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλα ή 5 μέτρια μονά στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κάθετες λωρίδες 2,5 εκ.
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο

Για τη σάλτσα:

  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε το κοτόπουλο σε κάθετες λωρίδες 2,5 εκ. Τοποθετείτε τις λωρίδες σε δίσκο και τις αλατοπιπερώνετε καλά απ” όλες τις πλευρές. Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, με μια τσιμπίδα βουτάτε κάθε λωρίδα κοτόπουλου στο αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθούν καλά απ” όλες τις πλευρές. Τις μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τις λωρίδες κοτόπουλου απ” όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα, χωρίς να ψηθεί μέχρι μέσα. Μεταφέρετε το σοταρισμένο κοτόπουλο σε ένα πυρέξ 33×23 εκ. και το στρώνετε καλά στη βάση του.

Advertisements

Ξαναβάζετε στη φωτιά το ίδιο τηγάνι, με μια σπάτουλα ξύνετε τη βάση του για να ξεκολήσουν τυχόν μικρά υπολείμματα κοτόπουλου, προσθέτετε τις υπόλοιπες 4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μανιτάρια και 1-2 πρέζες αλάτι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν χρώμα.

Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, συνεχίζετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από το κοτόπουλο στο πυρέξ.

Για τη σάλτσα:

Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε τις 3 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτετε τις 3 κ.σ. αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με αυγοδάρτη για 1-2 λ ή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και πάρει ένα ελαφρώς ελαφρύ χρώμα.

Προσθέτετε το 1½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου, τη 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 2 λ περίπου. Στη συνέχεια περιχύνετε με τη σάλτσα το μείγμα κοτόπουλου μανιταριών στο πυρέξ.

Advertisements

Αν έχει κάλυμμα το πυρέξ σας το καλύπτετε με το καπάκι του, διαφορετικά σκεπάζετε αεροστεγώς το πυρέξ σας με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ. Το σερβίρετε ζεστό με πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα