Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να ενισχύσει κανείς το ανοσοποιητικό του προκειμένου να προστατευτεί από τις ιώσεις του χειμώνα.
Στην άμυνα του οργανισμού παίζουν σημαντικό ρόλο τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά.
Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες ποιες τροφές σάς παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνετε δυνατοί και υγιείς.
Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι κρατούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς μακριά από το πεπτικό σύστημα.
Βρώμη και κριθάρι: Περιέχουν β-γλυκάνη, ένα είδος φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Σκόρδο: Περιέχει αλλισίνη, η οποία καταπολεμά τις λοιμώξεις και τα βακτήρια.
Θαλασσινά: Το σελήνιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα οστρακοειδή και βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης.
Τσάι: Βοηθά στην παραγωγή ιντερφερόνης, η οποία δρα ενάντια στους ιούς.