Για πολλές γενιές, οι άντρες έχουν διδαχτεί να απορρίπτουν συναισθηματικά χαρακτηριστικά όπως η τρυφερότητα και η ευαισθησία με συνέπεια να μην μπορούν να διαχειριστούν όλα όσα νιώθουν. Παράλληλα η εικόνα της γυναίκας έχει συνδεθεί περισσότερο με τον ρομαντισμό και την ενσυναίσθηση.
Οι άντρες μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να δείχνουν τις αδυναμίες τους μπροστά σε άλλους άντρες και πως οι γυναίκες είναι οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους επιτρέπεται να απευθύνονται για συναισθηματική υποστήριξη. Εκείνες λοιπόν πολλές φορές αναγκάζονται να παίζουν συγχρόνως τους ρόλους της καλύτερης φίλης, της ερwμένης, της μαμάς και της ψυχοθεραπεύτριας.
Είναι επίσης συχνό φαινόμενο ένας άντρας να συζητά διαρκώς αποκλειστικά για τα σχέδια και τις φιλοδοξίες του και η σύντροφος να επικυρώνει τις απόψεις του και να υποστηρίζει πλήρως την καριέρα του. Με απλά λόγια εκείνη παίζει σε 24ωρη βάση τη ψυχολόγο του, επειδή ο ίδιος φοβάται να αποδεχτεί τα συναισθήματά του και αρνείται να μιλήσει σε άντρες φίλους του ή σε έναν ψυχοθεραπευτή.
Οι άντρες δεν έχουν διδαχθεί πώς να εντοπίζουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες και τις σκέψεις τους ή πώς να εκφράζουν ότι χρειάζονται κάποιον που να μπορεί να τους βοηθήσει. Επιπλέον κρύβουν τον πόνο και την ασθένεια σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες και έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από αυτοκτονία. Αυτό συμβαίνει γιατί η αναζήτηση ψυχοθεραπείας όσο αφορά το αντρικό φύλο έχει συνδεθεί με μια μορφή αδυναμίας. Αλλά ακόμα και εάν απευθυνθούν σε έναν ειδικό, δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στις σχέσεις σου
Ωστόσο το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως κάποιοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να επαναπροσδιορίσουν το τι σημαίνει να είναι κάποιος «καλός» άντρας.