Βήμα πρώτο: Να συνειδητοποιήσεις ότι ναι, θα πονέσεις
Ενώ οι περισσότεροι χωρισμοί είναι τουλάχιστον δυσάρεστοι, το να κόβεις τους ρομαντικούς δεσμούς με κάποιον που αγαπάς είναι πολύ, πολύ χάλια.
Το να χάνεις κάποιον που σε γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε είναι ένας εφιάλτης. Αλλά αν διαβάζεις αυτό, ίσως γνωρίζεις ότι αυτό που έρχεται πρόκειται προσωρινά να αναστατώσει τη ζωή σου, αλλά ένα μέρος σου, όσο μικρό κι αν είναι, γνωρίζει επίσης ότι η δύσκολη αυτή απόφαση είναι για το καλό σου.
Δες παρακάτω πώς να το κάνεις για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο:
Κατάλαβε τα πράγματα σε οποία δε μπορείς να συμβιβαστείς, και μείνε σε αυτό
Είναι δύσκολο να αλλάξεις όταν δεν μπορείς να εντοπίσεις τι ακριβώς πάει λάθος ή πώς η σχέση σου διαφέρει από τη ζωή που θέλεις να ζεις. “Γνωρίζοντας τις αξίες σου σημαίνει να ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή και να ξέρεις πώς περιμένεις από τους άλλους να σε αντιμετωπίζουν”, λέει η Marianna Bockarova, καθηγήτρια ψυχολογίας σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Σε περιπτώσεις όπου το ένα άτομο θέλει παιδιά και το άλλο όχι, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μέση λύση. “Ένας καλός τρόπος να γνωρίζεις τις αξίες σου είναι να σκεφτείς τι συμβουλή θα έδινες σε μια φίλη που θα βρισκόταν στη θέση σου”, λέει η Bockarova. “Συχνά, ξεχνάμε ότι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και αυτή η άσκηση μπορεί πραγματικά να σου δείξει τα όρια σου”.
Σκέψου όλες τις στιγμές που δυσαρεστήθηκες από τη σχέση σου
“Σκέψου το παρελθόν και όλες τις στιγμές που αισθάνθηκες αβέβαιη, ανήσυχη, προδομένη ή φοβισμένη”, λέει η Bockarova. “Εξέτασε το τι συνέβη εκείνες τις στιγμές και θα καταλάβεις ποια αξία παραβιάστηκε”.
Ετοιμάσου να τον χάσεις από τη ζωή σου, τουλάχιστον για λίγο
Εάν είσαι σίγουρη ότι θέλεις να βάλεις τέλος στη σχέση σου, να είσαι προετοιμασμένη να τον
χάσεις από τη ζωή σου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. “Προσωπικά, προτείνω να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αποκτήσεις μια υγιή προοπτική για το χωρισμό και τι θα μπορούσες να μάθεις από αυτό”, λέει η Bockarova.
Μην προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις μόνη σου
Ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως δραστικές αλλαγές στον ύπνο, την όρεξη ή τη διάθεσή σου.
“Αυτό που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση είναι να έρθεις κοντά με ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν και αγαπάς”. Δώσε στον εαυτό σου χώρο εάν το χρειάζεσαι, αλλά η υπερβολική απομόνωση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα. Η συζήτηση με αξιόπιστους φίλους μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο μόνη και να μάθεις περισσότερα από το χωρισμό.
Γέμισε το χρόνο σου με άλλα πράγματα που αγαπάς
Ο άλλος τρόπος να χειριστείς το άγχος σου είναι να είσαι απασχολημένη. “Σε περίπτωση χωρισμού, πράγματα όπως η παρακολούθηση της αγαπημένης σου ταινίας, μια βόλτα ή μια δραστηριότητα στην οποία μπορείς να εστιάσεις εκ νέου τα συναισθήματά σου, είναι ένα πολύ καλό βοήθημα, ακόμα κι αν είναι βραχυπρόθεσμο”.