Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η 37η εβδομάδα της κύησης, παρουσιάζουν καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη όταν τρέφονται με μητρικό γάλα αντί για βρεφικό γάλα σε σκόνη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η προώθηση του μητρικού θηλασμού μεταξύ των γυναικών που γεννούν πρόωρα κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες μακροπρόθεσμες εκβάσεις για την υγεία των παιδιών τους.
Ο πρόωρος τοκετός έχει συνδεθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης μαθησιακών δυσκολιών και νοητικών ελλειμμάτων στη μετέπειτα ζωή των παιδιών, προβλήματα που θεωρείται ότι πηγάζουν από διαταραχές στην εγκεφαλική τους ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο πρόωρος τοκετός οδηγεί σε μεταβολές στη λευκή ουσία, δηλαδή τη δομή του εγκεφάλου που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Εδιμβούργο εξέτασαν τις μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου 47 παιδιών που είχαν γεννηθεί πρόωρα, πριν την 33η εβδομάδα της κύησης. Οι μαγνητικές είχαν πραγματοποιηθεί όταν τα παιδιά είχαν φτάσει τη φυσιολογική εβδομάδα του τοκετού, δηλαδή κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών ενώ βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας –γάλα σε σκόνη ή μητρικό γάλα είτε από τη μητέρα είτε από δωρήτρια.
Τα μωρά που τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, για τουλάχιστον το 75% των ημερών που παρέμειναν στο νοσοκομείο παρουσίασαν βελτιωμένη συνδετικότητα εγκεφάλου από τα μωρά που είχαν τραφεί με άλλους τρόπους. Με τον όρο συνδετικότητα εγκεφάλου περιγράφονται τα πρότυπα δικτύων στατιστικά ή αιτιακά συσχετισμένων ή ανατομικών συνδέσεων μεταξύ μεμονωμένων μονάδων του νευρικού συστήματος του εγκεφάλου.
Τα οφέλη του θηλασμού ήταν αισθητά μεγαλύτερα στα μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα για περισσότερες μέρες απ’ όσες συνολικά παρέμειναν στο νοσοκομείο.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η εγκεφαλική ανάπτυξη κατά τις εβδομάδες μετά την πρόωρη γέννηση είναι βελτιωμένη στα μωρά που λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο μητρικό γάλα» αναφέρει σχετικά ο Τζέιμς Μπόρντμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργο και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, προσθέτοντας πως «η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες ώστε να κατανοηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρώτη περίοδο της ζωής ως μέσο βελτίωσης της υγείας των πρόωρων μωρών μακροπρόθεσμα».
«Οι μητέρες των πρόωρων μωρών θα πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να παρέχουν μητρικό γάλα ενώ το μωρό τους νοσηλεύεται –εφόσον βέβαια μπορούν και εφόσον το μωρό τους είναι σε θέση να λάβει το γάλα– καθώς με τον τρόπο αυτόν το παιδί τους θα έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει μια υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη» καταλήγει ο καθηγητής.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση NeuroImage.