Μη σας τρομοκρατεί η ιδέα να φτιάξετε ένα κολάζ με φωτογραφίες στον τοίχο, αρκεί να ισορροπήσετε αρμονικά τα μεγέθη μεταξύ τους. Δείτε μερικά παραδείγματα που θα σας ξεμπλοκάρουν την έμπνευση.
Βάλτε αρχικά κομμάτια χαρτονιού στη θέση των κάδρων Ένα ρολό χαρτόνι, το οποίο θα κόψετε σε κομμάτια στα σχήματα και τα μεγέθη που θέλετε, θα αποτελέσει τον οδηγό σας για μια ασφαλή σύνθεση. Και αυτό γιατί για τα λάθη που γίνονται δεν φταίνε τα ίδια αντικείμενα αλλά ο τρόπος που θα το κάνετε. Το σημείο, το ύψος, η απόσταση που θα μπει το ένα κάδρο από το άλλο είναι μερικές από τις απορίες που θα λύσετε με τον τρόπο αυτό διασφαλίζοντας κυρίως το αποτέλεσμά σας.
Όσον αφορά τη διαρρύθμιση, σε κλασικές επιλογές η «αυστηρή» διάταξη σχεδόν επιβάλλεται. Και για να το καταλάβετε, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο παρά να σκεφτείτε πώς παρουσιάζονται τα κλασικά έργα τέχνης στα μουσεία.
Παρατηρήστε όλο τον χώρο Ένας από τους βασικότερους λόγους που αποτυγχάνει κανείς σε μια τέτοια προσπάθεια είναι γιατί βλέπει μόνο τα αντικείμενα και όχι τον χώρο. Με λίγα λόγια, όσο κι αν σας αρέσουν κάποια κομμάτια η επιλογή είναι απαραίτητη. Και ναι, ίσως ένα πολύ όμορφο αντικείμενο όταν συνδυαστεί με κάποια να αποδυναμώνεται, γι’ αυτό επιλέγουμε εκείνα που ταιριάζουν μεταξύ τους, που αναδεικνύουν το ένα το άλλο. Αυτά που δεν μπήκαν στη σύνθεση, μπορεί να μπουν μεμονωμένα κάπου αλλού. Η λύση πάντως δεν είναι να προσπαθήσετε να τα χωρέσετε όλα…
Δείτε τις ιδιομορφίες κάθε χώρου Επίσης, δεν παραβλέπετε τις ιδιομορφίες που έχει ο χώρος. Μια γωνία, ένα δοκάρι, μια κολόνα, μια καμπύλη μπορεί να σας καθοδηγήσουν διαμορφώνοντας ένα «πλαίσιο» δημιουργίας. Μην τα βλέπετε μόνο ως αρνητικά και προβληματικά, προσπερνώντας αυτά τα σημεία. Αξιοποιήστε τα.
Το σωστό ύψος Το σωστό ύψος για τα κάδρα είναι το πιο δύσκολο θέμα που έχετε να διαχειριστείτε. Είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φωτογραφίες ή μικρά θέματα. Λοιπόν, ανάλογα με το περιεχόμενο, θα τα τοποθετήσετε έτσι ώστε να διακρίνονται με άνεση οι λεπτομέρειές τους. Έτσι, τα σημεία επάνω από ένα έπιπλο που ακουμπά στον τοίχο θεωρούνται ιδανικά γι΄αυτές τις συνθέσεις.
Tip Σύμφωνα με τους γκαλερίστες,το σωστό ύψος για ένα κάδρο είναι συνήθως το ύψος 1,45μ. μετρώντας από το κέντρο του κάδρου μέχρι το πάτωμα. Αυτό είναι το σωστό ύψος γιατί αυτό είναι το μέσο ύψος του ανθρώπινου ματιού (κατά μέσο όρο για τους περισσότερους ανθρώπους).
Συνδυασμός με άλλα έπιπλα Για να κάνετε σωστά τους υπολογισμούς σας, να θυμάστε ότι εξίσου σημαντικό είναι και το μέγεθος του αντικειμένου που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από τη σύνθεση που θέλετε να δημιουργήσετε. Διαφορετικά, το κολάζ σας μπορεί να εξαφανιστεί ή να δείχνει παράταιρο.
Ομαδοποίηση Επίσης, μια σχετική ομαδοποίηση των κάδρων ανάλογα με το θέμα και την κορνίζα θεωρείται απαραίτητη – εκτός αν πρόκειται για πολύ μοντέρνο χώρο ή αν έχετε τόση αυτοπεποίθηση(!)
Επιλέγοντας πάντως παρόμοιες κορνίζες θα αναδείξετε όμορφα εικόνες με κοινή θεματολογία, π.χ. τοπία, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ζωγραφιές των παιδιών σας, συλλογές από καθρέφτες κ.λπ.
Trick Για να είστε σίγουροι πως ο πίνακάς σας θα μπει ολόισια στον τοίχο (σε περίπτωση που έχει δύο γατζάκια στις άκρες του) κάντε το εξής trick. Πάρτε μια αυτοκόλλητη ταινία και μετρήστε την απόσταση των δύο γάντζων. Κόψτε την ταινία σε αυτό το μήκος και βάλτε την στον τοίχο στο σημείο που θέλετε να καρφώσετε τα καρφιά για τον πίνακά σας. Μόλις βάλετε ίσια την ταινία, καρφώστε στις 2 άκρες της τα δύο καρφάκια.