Η αντίστροφη μέτρηση για την παραλία ξεκίνησε και το δίλημμα για ολόσωμο ή μπικίνι μαγιό χρειάζεται να βρει τη λύση του.
Αν ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας είναι η φουσκωμένη κοιλίτσα, τότε θα ήταν καλό να εντάξεις σύντομα στη διατροφή σου τα ακόλουθα τρόφιμα:
Γαλακτοκομικά: Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι.
Ωστόσο, αν ανήκεις στην κατηγορία των χορτοφάγων ή στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχει τρόπος να λάβεις τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά των κλασικών γαλακτοκομικών και να αποφύγεις το δυσάρεστο φούσκωμα της λακτόζης, που αποτελεί εχθρό της επίπεδης κοιλιάς.
Γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη: Περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου και το 15% των βιταμινών B2, B12, D και Ε, που παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών και στην παραγωγή ενέργειας. Έλλειψή τους μπορεί μεταξύ άλλων να ρίξει τον ρυθμό του μεταβολισμού.
Γάλα αμυγδάλου & βρόμης: Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα σημαντικά διατροφικά οφέλη της βρόμης. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, καθώς από τη φύση του δεν περιέχει λακτόζη. Το πλούσιο περιεχόμενό του σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να μειώσει τη συσσώρευση του λίπους και να αυξήσει τον κορεσμό, μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.
Γάλα καρύδας: Είναι 100% φυτικής προέλευσης και δεν περιέχει πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη, μιας και εκ φύσεως είναι πηγή φυσικών σακχάρων. Διακρίνεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες D και Β12, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μυών, τη μείωση του κοιλιακού λίπους και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Επιπλέον, η επιλογή ροφημάτων από καρύδα, αμύγδαλο και βρόμη είναι πολύ διαιτητικές επιλογές, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα «κακά» λιπαρά, συγκριτικά με τα κλασικά γαλακτοκομικά. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω ροφήματα συνδυάζονται ιδανικά και με άλλα υγιεινά τρόφιμα που βελτιώνουν την κατανομή του κοιλιακού λίπους, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι, ο καφές και τα smoothies φρούτων.
Δεν είναι όμως μόνο τα γαλακτοκομικά και τα υποκατάστατά τους ιδανικές επιλογές στο πλαίσιο μιας δίαιτας για επίπεδη κοιλιά:
Μπανάνες: Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μπανάνες παχαίνουν, στην πραγματικότητα αποτελούν «σύμμαχο» της επίπεδης κοιλιάς. Τροφές πλούσιες σε κάλιο συντελούν στη μείωση του πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς, δρώντας ως φυσικό διουρητικό, προκαλώντας την απελευθέρωση της περίσσειας νατρίου και του νερού που συγκρατείται στο σώμα.
Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος της κοιλιάς αποτελούν οι γλυκοπατάτες, τα καρύδια, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν τον μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%.
Ψάρια, θαλασσινά, ανάλατοι ξηροί καρποί: Τα ψάρια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης, κάτι το οποίο προσφέρει κορεσμό. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στις σαρδέλες βοηθούν άτομα που κάνουν δίαιτα να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κι αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την πείνα και την αποθήκευση λίπους.
Η συστηματική καθημερινή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τόπου ζωής θα σε βοηθήσουν να σκέφτεσαι λιγότερο την φουσκωμένη κοιλίτσα σου και να απολαύσεις ξένοιαστη το φετινό καλοκαίρι!
Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας