Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών κι έτσι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πιο σημαντική τώρα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
Η αφυδάτωση είναι επιβλαβής για την υγεία και συνδέεται με ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως η κόπωση , ο πονοκέφαλος , τα δερματικά προβλήματα , οι μυϊκές κράμπες , η υπόταση και οι ταχυπαλμίες .
Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί δε να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η οργανική ανεπάρκεια .
Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν η ενυδάτωση του οργανισμού να γίνεται κυρίως με νερό και ποτά χωρίς ζάχαρη , όπως το σκέτο τσάι. Ωστόσο, σημαντικός «σύμμαχός» σας κατά της αφυδάτωσης είναι και οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό .
Στις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
1. Καρπούζι – 92% περιεκτικότητα σε νερό: Μόλις ένα φλιτζάνι καρπούζι (154 γρ.) παρέχει 118 ml νερό, μόνο 46 θερμίδες, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Α και μαγνήσιο.
2. Φράουλες – 91% περιεκτικότητα σε νερό: Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το μαγγάνιο.
3. Πεπόνι κανταλούπε – 90% περιεκτικότητα σε νερό: Το γευστικό πεπόνι με το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα δίνει πάνω από 118 ml νερό ανά μερίδα 177 γραμμαρίων. Ίδια ποσότητα του φρούτου παρέχει επίσης 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες «συνεργάζονται» με το νερό για να μειώσουν την όρεξη. Το πεπόνι κανταλούπε είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, καθώς ένα φλιτζάνι παρέχει το 120% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
4. Ροδάκινο – 89% περιεκτικότητα σε νερό: Τα ροδάκινο είναι ένα θρεπτικά πυκνό φρούτο που παρέχει βιταμίνες Α, C και Β, καθώς και κάλιο. Όταν καταναλώνεται με τη φλούδα του προσφέρει επίσης ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα μέτριο ροδάκινο έχει μόλις 60 θερμίδες.
5. Πορτοκάλι – 88% περιεκτικότητα σε νερό: Εξαιρετικά δημοφιλές κυρίως για την ποσότητα βιταμίνης C που μας δίνει, το ζουμερό πορτοκάλι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της καρδιάς.
6. Αγγούρι – 95% περιεκτικότητα σε νερό: Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και επίσης δίνει μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Το αγγούρι ελάχιστες θερμίδες, μόλις 8 ανά μερίδα 52 γραμμαρίων.
7. Μαρούλι – 96% περιεκτικότητα σε νερό: Ένα φλιτζάνι μαρούλι (72 γρ.) δίνει σχεδόν 60 ml νερό, καθώς και 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, ενώ καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυλλικό οξύ.
8. Κολοκύθι – 94% περιεκτικότητα σε νερό: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό, το κολοκύθι είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι (124 γρ.) δίνει μόλις 20 θερμίδες, ενώ καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C.
9. Σέλινο – 95% περιεκτικότητα σε νερό: Το σέλινο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ και καλίου, συστατικά που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια, ορισμένες μορφές καρκίνου και σκελετικές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.
10. Ντομάτα – 94% περιεκτικότητα σε νερό: Μία μέτρια ντομάτα παρέχει 118 ml νερό, βιταμίνες Α και C και λυκοπένιο, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Πηγή