Η καθημερινότητα είναι γεμάτη αφορμές που πυροδοτούν τα νεύρα μας. Με τον σύντροφο, τους φίλους, τη δουλειά… Καταστάσεις που μας κάνουν έξαλλες και αντιδρούμε. Μήπως όμως όταν χάνεις την ψυχραιμία σου χάνεις και το δίκιο σου; Η ψυχολόγος Ελένη Στρόμπουλα είναι εδώ να μας μάθει να διαχειριζόμαστε το θυμό μας. Μας δίνει τα βήματα… ώστε να βγούμε κερδισμένες!
Ο Θυμός! Tόσο παρεξηγημένο και όμως τόσο υγιές συναίσθημα. Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς να θυμώνετε; Σίγουρα μια απέραντη ευθεία σχεδόν βαρετή.
Ο Θυμός θα λέγαμε ότι λειτουργεί σαν ένα «εσωτερικό καμπανάκι» ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένα εσωτερικό σήμα κινδύνου που μας ενημερώνει ότι «αυτό που ζεις αυτή τη στιγμή δεν είναι φυσιολογικό …αντέδρασε!».
Και έτσι είναι ακριβώς. Aυτό που ζείτε εκείνη τη στιγμή είναι άδικο, αντίθετο, παράλογο, διαμέτρου αντίθετο με όσα ξέρετε και πιστεύετε …όπου αντικειμενικά είναι και δικαίωμά σας!!! Έχετε δικαίωμα στο να διεκδικείτε. Το θέμα είναι το ΠΩΣ διεκδικείτε.
Μήπως στην προσπάθειά σας να αντιδράσετε χάνετε το δίκιο σας; Μήπως ο Θυμός από δικαίωμά σας γίνεται η «αχίλλειος πτέρνα σας» επειδή απλά δεν τον εκφράζετε σωστά;
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΘΥΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ!
Η Διαχείριση του Θυμού είναι μια τεχνική που μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Μαθαίνουμε το πώς να διαχωριζόμαστε το Θυμό σωστά, να διεκδικούμε με υγιή τρόπο και τέλος πώς να βοηθούμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας το Θυμό προς όφελός μας.
Μερικά απλά βήματα μας δείχνουν το πώς…
1.Ο «κανόνας των 10 δευτερολέπτων»
Πριν αντιδράσετε αφήστε να περάσουν τα «σωτήρια» δέκα δευτερόλεπτα. Το «εν θερμώ» συναίσθημα εκτονώνεται και μπορούμε να δράσουμε με μεγαλύτερο ποσοστό λογικής.
2.Αποστασιοποίηση
Αν δεν έχει εκτονωθεί η ένταση απομακρυνθείτε από το περιβάλλον που σας πυροδοτεί για λίγα λεπτά ή για όσο χρειάζεστε εσείς μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
3.Βάλτε τη λογική σε δράση
«Ζυγίστε» κατά το πόσο αξίζει να τσακωθείτε για το συγκεκριμένο θέμα, αν αξίζει να σπαταλήσετε τόση ενέργεια, γιατί πράγματι κατά τη διάρκεια του τσακωμού σπαταλάμε αρκετή και αν η αιτία του τσακωμού σας αξίζει τη διαταραχή της προσωπικής σας ηρεμίας.
4.Επικοινωνήστε
Βάλτε το θέμα «επί τάπητος», αναλύστε το, δείτε που είχατε δίκιο και που άδικο. Παραδεχτείτε αν κάπου κάνατε λάθος και μιλήστε γι’αυτό.
5.Ζητείστε Συγνώμη (αν είναι δικό σας φταίξιμο)
Στην πυραμίδα του Θυμού βρίσκεται η βασίλισσα: Συγνώμη. Επτά γράμματα που όμως τόσα πολλά μπορούν να πετύχουν. Εφόσον αντιληφτείτε ότι κάνατε εσείς λάθος πείτε «Συγνώμη!». Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά σημάδι κατανόησης και ανωτερότητας ψυχής.
Ο Θυμός λοιπόν είναι δικαίωμά σας! Όπως είναι και δικαίωμά σας η υγιής έκφραση και διαχείρισή του. Αποφύγετε λοιπόν τις «εν θερμώ» αντιδράσεις και δώστε στους γύρω σας την ευκαιρία να καταλάβουν και να σας αναγνωρίσουν το δικαίωμα αυτό.