Όσο κρατά η μικρή στιγμή της αγκινάρας, ένα διαφορετικό ντιπ, νόστιμο και υγιεινό που ταιριάζει με μια τραγανοψημμένη αραβική πίτα. Τέλειο σε ένα φιλικό κάλεσμα, συνοδεύει επίσης ένα ψητό κοτόπουλο ή ένα απλό βραστό ή τηγανητό αβγό.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 φρέσκες αγκινάρες ή ένα βαζάκι σε λάδι
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι
- 4-5 αραβικές πίτες για το σερβίρισμα, αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Αν δεν έχετε έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, τα μουλιάζετε σε κρύο νερό αποβραδίς και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό με ένα δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Τα στραγγίζετε.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες αγκινάρες, τις καθαρίζετε, τις βάζετε σε λεμονόνερο να μην μαυρίσουν, τις κόβετε σε φετάκια και τις βράζετε σε λεμονόνερο με αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε. Αν χρησιμοποιήσετε αγιναράκια σε λάδι, τα στραγγίζετε από το λάδι τους.
Στο μούλτι, χτυπάτε λίγα ρεβίθια με λίγες αγκινάρες και προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο, σε δόσεις. Στο τελευταίο χτύπημα, ρίχνετε και το σκόρδο, τον μαϊντανό, το αλάτι και τον χυμό λεμόνι. Χτυπάτε καλά μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες μείγμα. Αν δυσκολεύεστε στο χτύπημα, προσθέτετε λίγο από το νερό που έβρασαν οι αγκινάρες.
Δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον λεμόνι ή αλάτι και σερβίρετε το χούμους πασπαλισμένο με τη ρίγανη και πλάι του ζεστές τις πιτούλες, που θα ψήσετε στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι.