Ένα χορταστικό και πολύ νόστιμο ορεκτικό με πλούσια γέμιση λαχανικών, που μπορείτε να σερβίρετε και ως κυρίως πιάτο παρέα με μια πράσινη σαλάτα.
Υλικά
- 1 φύλλο ζύμη για τάρτες (320γρ. περίπου)
- 1 κρεμμύδι σε φετούλες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 300γρ. κολοκύθα, χωρίς φλούδα, κομμένη σε κύβους των 1-2εκ.
- 1 μεγάλη πρέζα μπούκοβο
- 100γρ. σπανάκι
- 3 αβγά
- 200ml κρέμα γάλακτος πηχτή, για μαγειρική
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 100γρ. φέτα
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ανοίγετε το έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτες και το μοιράζετε σε τέσσερις ατομικές ταρτιέρες (με διάμετρο 12-15εκ. η καθεμία ή μία στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20εκ.), καλύπτοντας πάτο και τοιχώματα. Από πάνω στρώνετε τις τάρτες με ένα κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνετε φασόλια ή ρύζι για βάρος. Τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, κατόπιν τις ξεφουρνίζετε, πετάτε λαδόκολλα και φασόλια και ψήνετε ξανά για 5 λεπτά επιπλέον.
Στο μεταξύ, σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και να καραμελώσει. Κατόπιν, ρίχνετε και σοτάρετε τους κύβους της κολοκύθας και το σπανάκι για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε λίγο νερό και σιγοβράζετε μέχρι το νερό να εξατμιστεί και η κολοκύθα ίσα να έχει γίνει, να κρατάει ελάχιστα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό. Πασπαλίζετε με το μπούκοβο και ανάλογο αλατοπίπερο.
Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο και τη μισή φέτα ψιλοτριμμένη. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Θρυμματίζετε την υπόλοιπη φέτα σε μεγαλύτερα κομμάτια και την ανακατεύετε στο μίγμα της κολοκύθας. Γεμίζετε με αυτό τις ταρταλέτες και τις περιχύνετε με το μίγμα της κρέμας γάλακτος.
Πασπαλίζετε με το κουκουνάρι και ψήνετε για 18-22 λεπτά για τις ατομικές τάρτες και 25-30 λεπτά για μία μεγάλη τάρτα, μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί.