Μην χασετε

8 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να τρώει το παιδί μια μπάλα παγωτό ή να τρώει μια σοκοφρέτα μια στο τόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας – ακόμη και σε παιδιά. Επιπλέον, όταν το παιδί χορταίνει με τα γλυκά, δεν έχει διαθέσιμο χώρο στην κοιλίτσα του για να φάει τις θρεπτικές τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη που τρώει το παιδί και κατ΄επέκταση να βελτιώσετε τη διατροφή του.

 

Advertisements

Απλοί τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού

 

*Μειώστε τη ζάχαρη όταν μαγειρεύετε

Λίγη ζάχαρη στις πίτες είναι χρήσιμη για να αναδείξει τη γλυκύτητα των φρούτων και να δημιουργήσει μια ιδανική υφή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στις αγαπημένες σας συνταγές κατά 1/3 ή ακόμα και κατά 1/2, αφού οι μικρότερες ποσότητες εξακολουθούν να λειτουργούν μια χαρά.

 

*Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση

Η επιβράβευση του παιδιού με φαγητό είναι ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς. Ωστόσο, όταν υπόσχεστε στο παιδί σας μια σοκολάτα προκειμένου να φάει τις φακές του, ουσιαστικά μεγαλώνετε την απέχθειά του για αυτό το φαγητό και ταυτόχρονα την επιθυμία του για γλυκά.

 

Advertisements

*Μην απαγορεύετε τα γλυκά

Αυτή η τακτική κάνει απλά το παιδί να επιθυμεί τα γλυκά ακόμη περισσότερο. Οι λιχουδιές θα είναι πάντα και παντού σε όλη τη ζωή του παιδιού, επομένως το ζητούμενο είναι να μάθει να τις απολαμβάνει με μέτρο. Και δεν μπορεί να πάρει αυτό το πολύτιμο μάθημα αν τα γλυκά είναι απαγορευμένα στο σπίτι σας.

 

*Περιορίστε τη ζάχαρη στο πρωινό του

Επιλέξτε τα κατάλληλα δημητριακά πρωινού, όπως δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία περιέχουν λιγότερο από 5 γρ. σακχάρων στη μερίδα. Εναλλακτικά αντικαταστήστε τα με βρώμη στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και φρούτα τα οποία δίνουν μια πιο γλυκιά γεύση.

 

*Κάντε την κατανάλωση φρούτων διασκεδαστική

Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την επιθυμία του παιδιού για γλυκό. Την επόμενη φορά που το παιδί σάς ζητήσει γλυκό, κόψτε του μερικά φρούτα και φτιάξτε με αυτά ένα πρωτότυπο σχέδιο στο πιάτο. Το μικρό σας σίγουρα θα ενθουσιαστεί!

 

*Βάλτε κανόνες

Οι οικογενειακοί κανόνες πρέπει να είναι απλοί και κατονοητοί από το παιδί. Δεν θέλετε υπερβολικά αυστηρούς ή άκαμπτους διατροφικούς κανόνες (αυτό ενθαρρύνει μια αρνητική νοοτροπία διατροφής), αλλά μπορείτε να συμφωνήσετε σε ένα μικρό γλυκό την ημέρα ή μερικά γλυκά μέσα στην εβδομάδα και να αφήσετε το παιδί να αποφασίσει πότε θα τα φάει.

 

Advertisements

*Δώστε το καλό παράδειγμα

Αποτελείτε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο για το παιδί σας και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της διατροφής. Όπως καταλαβαίνετε, αν το παιδί σάς βλέπει να τσιμπολογάτε συνεχώς μπισκότα και να τρώτε κάθε ημέρα σοκολάτα, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας και όχι τους κανόνες σας.

 

*Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων

Η ζάχαρη συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως: μαλτόζη, σουκρόζη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι, μέλι, συμπυκνώματα χυμού φρούτων.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα