Οι καυγάδες δεν είναι ευχάριστοι σε κανέναν: η αλήθεια να λέγεται. Μπορεί η σύγκρουση και η διαφωνία να είνα αναπόσπαστο μέρος μιας σχέσης, ωστόσο, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο οι τσακωμοί και οι καυγάδες κουράζουν ψυχικά και καταλήγουν τοξικοί. Για να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο σου ανοίγουμε τα ματάκια και σου αποκαλύπτουμε τους χρυσούς κανόνες του τσακωμού που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις συναιαθήματα και αντιδράσεις και να μείνει η διαφωνία με το σύντροφο, τους φίλους και τους συγγενείς σε υγιή επίπεδα και ελεγχόμενο πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο διασφαλίζεις την ψυχική σου υγεία αλλά ταυτόχρονα θέτεις γερά θεμέλια για μια αρμονική σχέση.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα
Κανόνας #1
Τι να συζητήσεις και τι όχι
Δεν είναι σκόπιμο να μπαίνεις σε αντιδικία για το παραμικρό, άσε και κάτι να πέσει κάτω. Υπάρχουν σίγουρα κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν είναι όμως κι άλλα ήσσονος σημασίας που καλύτερα να σκεφτείς διπλά και τριπλά πριν τα φέρεις στο τραπέζι του διαλόγου, Γιατί να χαλιέσαι για μικροπράγματα; Ένας απλός τρόπος για να ξεχωρίζες το ουσιώδες από το ασήμαντο είναι να αναρωτηθείς κατά πόσο η διαφωνία αυτή θα βελτίωνε μια κατάσταση ή θα τη χειροτέρευε αλλά κι αν έχει νόημα να γίνει καβγάς. Δε χρειάζεται να δίνεις μάχες για τα πάντα. Άλλωστε, αυτό θα έκανε κι ένας σωστός και σοφός στρατηγός. Σωστά; Το να μάθεις ποιές μάχες πρέπει να δώσεις και πότε να κυρήξεις οπισθοχώρηση είναι προσόν.
Κανόνας #2
Σε τι κατάσταση βρίσκεσαι;
Πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις σοβαρή κουβέντα ρίξε μια ματιά στον εσωτερικό σου καθρέπτη, με άλλα λόγια κάνε μια ενδοσκόπηση και προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι η ιδανική ημέρα για καβγά. Αν νιώθεις κούραση, πείνα, αδυναμία ή ακόμη χειρότερα αν βρίσκεσαι στις δύσκολες ημέρες του μήνα καλό θα ήταν να αναβάλλεις την κουβέντα για άλλη στιγμή. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στη διόγκωση του ζητήματος και των αντιδρασεών σου. Βεβαιώσου λοιπόν πως είσαι καλά ψυχολογικά πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις τη “μάχη”.
Κανόνας #3
Η ευγένεια πάνω απ΄όλα
Η ευγένεια και η καλοσύνη είναι από τα βασικά για την αποφυγή άσκοπων εντάσεων. Ο σεβασμός είναι από τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά που προλαμβάνουν ένα καβγά και ομολοποιούν καταστάσεις κι εντάσεις. Αν το καλοσκεφτείς η πλειονότητα των τσακωμών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν στην διαφωνία δέσποζε ο αμοιβαίος σεβασμός αντί για προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος γι΄αυτό πριν μιλήσεις σκέψου λιγάκι και προσοχή στο τι θα πεις.
Κανόνας #4
Επικεντρώσου στα καλά!
Αυτό το μικρό τέχνασμα λειτουργεί σαν μαγικό ραβδάκι βοηθώντας στην εξομάλυνση των σχέσεων. Αντί να επικεντρώνεσαι στα άσχημα και τα ελαττώματα του συντρόφου, των φίλων και των συγγενών, πάρε λίγο χρόνο για να σκεφτείς όλα όσα σου έχουν προσφέρει απλόχερα. Κάνε το πλημμύρισε με αγάπη κι ευγνωμοσύνη και μετά ξεκίνα κουβεντούλα. Σίγουρα οι όροι της διαφωνίας θα είναι κατά πολύ καλύτεροι.
Κανόνας #5
Ακολούθησε τον κανόνα των 24 ωρών
Περί τίνος πρόκειται; Δε χρειάζεται μεγάλη σοφία: ο χρόνος απαλύνει τον θυμό και τα τοξικά συναισθήματα. Αν κάτι σε ενόχλησε και νιώθεις να φουντώνεις και το θυμό να μετατρέπεται σε οργή, προσπάθησε να καλμάρεις και δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να καταλαγιάσει το αρνητικό συναίσθημα και να σκεφτείς με ψυχραιμία. Αν και μετά τις 24 ώρες νιώθεις το ίδιο οργισμένη και πληγωμένη, μάλλον δεν θα αποφύγεις τη μάχη, θα διεξαχθεί όμως σίγουρα με καλύτερους όρους απ΄ ότι πριν. Αξίζει λοιπόν τον κόπο.
Κανόνας #6
Μην κολλάς στο παρελθόν
Είναι πολύ εύκολο πάνω σε ένα καυγά να ανασύρουμε γεγονότα του παρελθόντος και να καταλήξουμε σε καβγά μεγατόνων. Προσπάθησε να μην υποκύψεις στον πειρασμό γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μετατρέψεις μια σύγκρουση σε τσακωμό δίχως τέλος. Μείνε στο ΤΩΡΑ κι άσε κατά μέρος το ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
Κανόνας #7
Κάνε διάλειμμα
Αν διαπιστώσεις πως η κατάσταση βγαίνει εκτός ορίων κι ο καβγάς εντείνεται προσπάθησε να κάνεις ανακωχή και να συζητήσεις το ζήτημα κάποια άλλη στιγμή όταν τα συναισθήματα θα έχουν καταλαγιάσει. Δεν μπορείς να κάνεις γόνιμο διάλογο όταν και οι δύο πλευρές είναι συναισθηματικά φορτισμένες. Χρειάζεται χρόνος και ψυχραιμία για να μη φτάσετε στα άκρα, να το έχεις κατά νου.