Μην χασετε

7 τροφές που μας “ανεβάζουν” την διάθεση

Σε μια πιεστική περίοδο όπως αυτή που ζούμε, μπορεί και η διατροφή να παίξει το ρόλο της στο να μας φτιάξει τη διάθεση.

Άπο την Άρτεμη Κύρκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης, της διάθεσης και ανακουφίζει από τον πόνο. Δεδομένου ότι περίπου το 95% της σεροτονίνης παράγεται στο γαστρεντερικό σας σωλήνα, ο οποίος είναι επενδυμένος με εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα (νευρώνες), η εσωτερική λειτουργία του πεπτικού συστήματος δεν συντελεί μόνο στο να αφομοιώσετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνετε, αλλά και να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας.

Advertisements

 

Η σημασία της τρυπτοφάνης

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την παραγωγή σεροτονίνης στο σώμα. Αποτελεί, επίσης, το «κλειδί» για την καλή εγκεφαλική λειτουργία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει από μόνος του τρυπτοφάνη, επομένως θα χρειαστεί να την προσλάβει μέσω της καθημερινής του διατροφής. Η τρυπτοφάνη, ως αμινοξύ, βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η σεροτονίνη όχι. Ακολουθώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα καταφέρετε να ενισχύσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Εάν συμπεριλάβετε πηγές τρυπτοφάνης στη διατροφή σας θα έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη σε επίπεδο ενέργειας, διάθεσης και ύπνου.

 

7 τρόφιμα που ενισχύουν φυσικά την έκκριση σεροτονίνης

Η τρυπτοφάνη, η οποία συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης, απαντάται συνήθως σε τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες. Παρ’ όλο που το κρέας αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης, υπάρχουν και πολλές χορτοφαγικές και vegan πηγές τρυπτοφάνης. Καλές πηγές είναι:

Advertisements

Σολομός

Αυτό το λιπαρό ψάρι αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ισχυρών οστών, στη διατήρηση υγιούς δέρματος και στη λειτουργία των ματιών. Η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα παρέχει αρκετή ποσότητα τρυπτοφάνης.

Πουλερικά

Στα πουλερικά περιλαμβάνονται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και η χήνα. Τα άπαχα πουλερικά, όπως το στήθος κοτόπουλου, έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λίπος.

Αυγά

Μερικοί τρόποι μαγειρέματος και παρασκευής αυγών είναι πιο υγιεινοί από τους άλλους. Το τηγάνισμα ενός αυγού προσθέτει πολύ λίπος, γεγονός που το καθιστά μια λιγότερο υγιεινή επιλογή. Το βράσιμο ενός αυγού δεν προσθέτει επιπλέον λίπος. Η κατανάλωση μιας ομελέτας σε συνδυασμό με μια σαλάτα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα.

Σπανάκι

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, αποτελούν πηγή τρυπτοφάνης. Το σπανάκι είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, χαμηλή ενέργεια ή δυσκολία στην αναπνοή.

Σπόροι

Οι σπόροι δεν περιέχουν την ίδια ποσότητα τρυπτοφάνης με τα λιπαρά ψάρια, τα πουλερικά ή τα αυγά. Ωστόσο, είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης και πρωτεΐνης για χορτοφάγους και vegans.

Γάλα

Το γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο βοηθά στο σχηματισμό υγιεινών οστών και δοντιών. Η επιλογή μιας γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος είναι πιο υγιεινή από το πλήρες γάλα, ιδιαίτερα για τα άτομα που αποφεύγουν την πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Advertisements

Προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα που περιέχουν σόγια, όπως τόφου, γάλα σόγιας ή σάλτσα σόγιας, αποτελούν πηγές τρυπτοφάνης και είναι μία πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους και vegan.

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην καλή διάθεση. Εάν συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πλάνο διατροφής τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη θα καταφέρετε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας.

Άρτεμις Κύρκα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα