Και να που βρίσκεσαι σε εκείνο το σημείο, ξέρεις πολύ καλά ποιο.. εκείνο που αναρωτιέσαι αν βρήκες αυτή την αληθινή αγάπη -με άλλα λόγια τον ένα και μοναδικό- και δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθεις.. αλλά να σου πω κάτι; Δεν είσαι η μόνη!
Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακριβώς τα συναισθήματα και να διαχωρίσει την αγάπη από το πάθος ή τον ενθουσιασμό. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έρχονται τα παρακάτω -βασισμένα σε μελέτες βεβαίως- 7 σημάδια που θα σε ξεμπλοκάρουν.
1. Αναφέρεσαι περισσότερο στο “εμείς” παρά στο “εγώ”.
Έχεις παρατηρήσει ποτέ τις λέξεις που χρησιμοποιείς είτε εσύ είτε ο σύντροφός σου; Η γλώσσα που επιλέγουμε δείχνει πώς βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους. Όσοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον τείνουν να μιλάνε περισσότερο με το “εμείς” και γενικώς να χρησιμοποιούν πληθυντικό αριθμό. Την επόμενη φορά επεξεργάσου τον τρόπο που μιλάτε όταν βρίσκεστε μεταξύ σας ή σε κοινή παρέα.
2. Είσαι έτοιμη να κάνεις “θυσίες” για τον καλό σου.
Η αγάπη θέλει θυσίες δε λένε; Καλά, όταν ακούς τη λέξη “θυσία” μην πάει το μυαλό σου σε κάτι εξωπραγματικό. Προφανώς αναφερόμαστε σε απλά καθημερινά πράγματα, όπως να πάρεις ένα δώρο ή να βοηθήσεις το έτερον ήμισυ σε κάποια δουλειά του και άλλα τέτοια μικρά μεν, σημαντικά δε! Με άλλα λόγια η αγάπη πάει πακέτο με την επιθυμία για φροντίδα του αγαπημένου μας προσώπου.
3. Θα μπορούσες να τον κοιτάζεις με τις ώρες.
Αυτό που διαφοροποιεί την αγάπη από τον πόθο είναι το πού επιλέγουμε ασυναίσθητα να στρέψουμε το βλέμμα μας. Δηλαδή, στο πλαίσιο της αγάπης το βλέμμα μας επικεντρώνεται στο πρόσωπο του συντρόφου μας ενώ αν μιλάμε για πόθο η ματιά μας στρέφεται πρωτίστως στο σώμα. Πόσο πιο ξεκάθαρο!
4. Δε “φρικάρεις” στο άκουσμα της λέξης εξάρτηση.
Συχνά, το να εξαρτιόμαστε από κάποιον -πόσο μάλλον κάποιος άλλος να εξαρτάται από εμάς- μας πυροδοτεί με άγχος και ένταση. Και ποιος δε θέλει να ζει ανεξάρτητα χωρίς να δίνει λογαριασμό κάθε τρεις και λίγο; Αν λοιπόν, στο άκουσμα της λέξης εξάρτηση εσύ δε θέλεις να το βάλεις στα πόδια αλλά το βρίσκεις σχετικά νορμάλ, τότε βαδίζεις στο δρόμο της αγάπης. Θεωρείται πως όσοι είναι συναισθηματικά δεμένοι δε βρίσκουν αρνητική αυτή τη συνθήκη της εξάρτησης του ενός από τον άλλον (σε φυσιολογικά επίπεδα βέβαια).
5. Δεν τον χορταίνεις!
Η αγάπη, που λες, είναι μία βιοχημική διαδικασία που παρομοιάζεται με χημικές ουσίες -άκρως εθιστικές- που διεγείρουν και ενεργοποιούν ένα μέρος του εγκεφάλου. Οι επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μία ισορροπία με το χρόνο που τα άτομα αφιερώνουν είτε στον εαυτό τους είτε στο ταίρι τους. Αλλά η έλξη είναι πάντα εκεί, παρούσα! Μάλιστα, η έλξη αυτή θα μπορούσε να είναι στον ίδιο βαθμό με τον αρχικό πόθο που νιώθει το ζευγάρι στις αρχές της σχέσης.
6. Έχετε διαφορές όμως στα σημαντικά συμφωνείτε.
Τα ετερώνυμα έλκονται λένε πολλοί, και ναι, ενίοτε το διαφορετικό μας έλκει γιατί έχει μια γοητεία, αλλά είναι παροδικό συνήθως. Μία σχέση για να κρατήσει με το πέρασμα του χρόνου χρειάζεται συνεννόηση και επικοινωνία. Επομένως, καλό το ετερώνυμο, αλλά για τα σημαντικά θέματα ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας είναι αναγκαίος. Βέβαια, από την άλλη θα μου πεις, αν υπάρχει καλή θέληση, τον βρίσκεις αυτόν τον κώδικα, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και τίποτα δεν είναι κανόνας!
7. Υπάρχει έντονη έλξη μεταξύ σας.
Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι η αγάπη δεν κρίνεται από το πόσο συχνά το ζευγάρι έρχεται σε επαφή, να σου πω πως είναι αποδεδειγμένο ότι η ∈ρωτική επαφή φέρνει το ζευγάρι πολύ πιο κοντά. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των ατόμων και συμβάλλει στην απόλυτη αγάπη.