Μην χασετε

6+1 πράγματα που δεν ήξερες για τα ψάρια που τρως

Τα ψάρια είναι από τις σημαντικότερες πηγές ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων μιας και η κατανάλωση τους φαίνεται πως κρατά το μυαλό και την καρδιά υγιή. Τα απαραίτητα για τον οργανισμό ωμέγα – 3, είναι το EPA & DHA και επειδή το σώμα μας δεν τα παράγει, πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας..

Τα ωμέγα – 3 περιέχονται σε κάθε είδος ψαριού, αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλά στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο τόνος, τα στρείδια, η τσιπούρα, το λαβράκι.

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια από τις λίγες πηγές τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D, κάτι που θεωρείται σημαντικό αν αναλογιστούμε πως το 40% των ανθρώπων έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Διαιτολόγων συνιστά την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα.

Advertisements

Ωστόσο, η μέθοδος μαγειρέματος, το χρονικό διάστημα και το μαγειρικό λάδι που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική τους αξία. Οι πιο υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος περιορίζουν την απώλεια των ωμέγα – 3 και διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το sous – vide, το ψήσιμο στον ατμό, και έπειτα το baking. Άλλες μέθοδοι όπως το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα  αυξάνουν τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές ποσότητες ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων.

Εσύ ήξερες ότι τα ωμέγα – 3 των ψαριών…

1. Βοηθούν στη διατήρηση μιας καρδιάς γεμάτη υγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων και των ανώμαλων καρδιακών ρυθμών.

2. Βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των οστών και των νεύρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Advertisements

3. Μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, τη νόσο Alzheimer, άνοιας και διαβήτη.

4. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

5. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδων ασθενειών.

7. Βελτιώνουν την υγεία των αρθρώσεων.

Tip Διαιτολόγου: Αφαιρώντας το λίπος από το ψάρι (την πέτσα του), ενδέχεται μείωση των  μολυσματικών ουσιών και των βαρέων μετάλλων κατά 50%.

Χρυστάλλα Κατελάρη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα