Μην χασετε

6 τρόποι για να αυξήσεις την ενέργειά σου όταν το παιδί σου δεν κοιμάται

Ακόμη κι αν δεν έχεις ένα μωρό που μόλις μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο δικό του δωμάτιο αλλά προτιμά την κρεβατοκάμαρα σου, η πανδημία και η… κατεστραμένη ρουτίνα στην οποία οδήγησε η καραντίνα, κάνει όλους στο σπίτι να κοιμούνται λιγότερα και σίγουρα, όχι καλύτερα.

Ειδικά στις περιπτώσεις σαν τη δική σου που έχεις μικρά παιιδά, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Έχεις εφαρμόσει πολλές από τις συμβουλές που σου έδωσαν αλλά τα παιδιά σου παραμένον ξύπνια το βράδυ και εσύ παντελώς εξαντλημένη; Μήπως αισθάνεσαι απογοητευμένη και ίσως ακόμη και λίγο αβοήθητη και απελπισμένη (κατανοητό!);

Σε τελική ανάλυση, «ο ύπνος είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη», λέει στο healthline η Lauren Hartz, ψυχοθεραπεύτρια από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Όποια κι αν είναι η συγκεκριμένη κατάστασή σου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσεις την ενέργειά σου. Δες πώς.

Διαχείριση καθημερινής εξάντλησης

Η ενίσχυση της ενέργειάς σου δεν απαιτεί πολύπλοκες στρατηγικές αλλά μικρές και απλές πρακτικές – όπως αυτές που ακολουθούν – που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις παρούσα με τα παιδιά σου, να κάνεις αυτά που θέλεις και να αισθανθείς καλά.

Advertisements

Εστίασε στις βασικές σου ανάγκες

Η απλή ενυδάτωση και η κατανάλωση αρκετών θρεπτικών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ενέργεια, καθώς η αφυδάτωση και το άδειο στομάχι μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια κατάσταση με την εξάντληση, λέει η Hartz, η οποία τονίζει τη σημασία της κάλυψης των πιο βασικών αναγκών σoυ.

Εάν συνηθίζεις να ξεχνάς να τρως ή να πίνεις νερό, ρύθμισε τις ειδοποιήσεις υπενθύμισης στο τηλέφωνό σου.

Γέμισε τις μπαταρίες σου

Δεδομένου ότι η έλλειψη ύπνου εξαντλεί το ενεργειακό μας «φλιτζάνι», λέει η Hartz, σκέψου μικρούς τρόπους για να το γεμίσεις.

«Εάν παρατηρήσεις ότι αισθάνεσαι ταραγμένη ή εξουθενωμένη, ρώτησε τον εαυτό σου “Τι μπορώ να κάνω σωστά αυτή τη στιγμή για να αισθάνομαι 5 έως 10% καλύτερα;”» λέει.

Για παράδειγμα, μπορεί να χορέψεις με τη μουσική που σου αρέσει ή να βάλεις αιθέριο έλαιο μέντας στα αυτιά και τους κροτάφους σου, καθώς είναι «γνωστό ότι βελτιώνει την ψυχική σαφήνεια και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας». Μπορείς επίσης να στείλεις μήνυμα στην καλύτερή σου φίλη ή να κλείσεις τα μάτια σου για ένα λεπτό.

Advertisements

Βγες έξω

Η Hartz προτείνει να σταθείς στο γρασίδι χωρίς παπούτσια και να παρατηρείς το περιβάλλον σου: ένα όμορφο δέντρο, έναν συννεφιασμένο ουρανό ή τη ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα σου.

«Αυτά τα πράγματα χρειάζονται μόνο μια στιγμή, αλλά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», λέει.

Φυσικά, το να βγαίνεις έξω είναι επίσης ιδανικό για να ηρεμήσεις ανήσυχα παιδιά.

Κίνησε το σώμα σου

«Αν και η σωματική άσκηση μπορεί να φαίνεται ως μη αναμενόμενη αντίδραση, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει τη διάθεση» λέει η Hartz. Βοηθά επίσης μερικούς ανθρώπους να κοιμούνται γρηγορότερα, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, προσθέτει.

Η μετακίνηση του σώματός σου δεν χρειάζεται να είναι μια τυπική ρουτίνα 30 λεπτών.

Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου κάνοντας μερικές στάσεις γιόγκα. Εάν είσαι πραγματικά πιεσμένη για χρόνο, δοκίμασε προοδευτική χαλάρωση των μυών: τεντώνοντας και χαλαρώνοντας διαφορετικές μυϊκές ομάδες, από τα πόδια σου στο κεφάλι σου, ενώ παίρνεις βαθιές, αργές αναπνοές.

Καθιέρωσε χρόνο ησυχίας

Εάν βρίσκεσαι στο σπίτι με τα παιδιά σου (που δεν κοιμούνται), κάνε τον ήρεμο χρόνο μέρος της ημέρας σου. Για παράδειγμα, τα παιδιά σου μπορεί να ζωγραφίζουν, να διαβάζουν ή να παίζουν ήσυχα στο δωμάτιό τους ενώ εσύ διαβάζεις, γράφεις, ξεκουράζεσαι στο κρεβάτι σου ή κάνεις οτιδήποτε άλλο που σε ηρεμεί.

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα