Όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει μια περίοδο στη ζωή τους όπου δεν είχαν κίνητρα και που αισθανόντουσαν κουρασμένοι, ευερέθιστοι και χωρίς ενδιαφέροντα. Και είναι απολύτως φυσιολογικό.
Αν έχετε βιώσει και εσείς αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφήσετε το μυαλό και το σώμα σας να ξεκουραστούν.
Σε άλλες όμως περιπτώσεις, αν αυτά τα συναισθήματα είναι παρατεταμένα, μπορεί να αντανακλούν κάποια πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη ή κάποιο άλλο είδος διαταραχής της διάθεσης.
Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως βρίσκατε ευχάριστα ή έχετε ένα αίσθημα απάθειας για τη ζωή γενικά, το οποίο διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Εάν αυτά τα συναισθήματα μοιάζουν με μια πιο προσωρινή κατάσταση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα και να ανακτήσετε τα κίνητρά σας.
Κάντε ένα διάλειμμα
Το να νιώθετε ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα μπορεί να είναι ένδειξη ότι είστε αγχωμένοι ή εξαντλημένοι. Και μερικές φορές κάνοντας ένα διάλειμμα και ξοδεύοντας λίγο χρόνο φροντίζοντας τον εαυτό σας, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.
Μπορείτε για παράδειγμα να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο, να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή να δείτε μια σειρά στην τηλεόραση. Το κλειδί είναι να περάσετε αυτόν τον χρόνο χαλαρώνοντας και αφήνοντας το μυαλό και το σώμα σας να ξεκουραστούν.
Φροντίστε τον εαυτό σας ευγενικά
Το να δείξετε καλοσύνη στον εαυτό σας προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι άνθρωποι δείχνουν καλοσύνη στον εαυτό τους, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες, στη μείωση της θλίψης, και του άγχους και στη μείωση της συνολικής ψυχολογικής δυσφορίας.
Αν λοιπόν έχετε μια από τις μέρες που πραγματικά δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη. Αποδεχτείτε αυτό το συναίσθημα και πάρτε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεστε.
Πηγαίνετε μια βόλτα
Κάνοντας μια βόλτα συνδυάζετε τα οφέλη της άσκησης και του χρόνου που περνάτε έξω. Η άσκηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει ένα ευρύ φάσμα οφελών στην ψυχική υγεία. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η επαφή με τη φύση συνδέθηκε με καλύτερη ευεξία, καλύτερη διάθεση, πιο θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και με ευτυχία .
Αν λοιπόν έχετε πεσμένη διάθεση, μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο έξω, καλύτερα στη φύση, και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.
Μιλήστε σε κάποιον
Όταν νιώθετε πως δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, η επικοινωνία με ένα άλλο άτομο είναι μια καλή επιλογή που θα σας φτιάξει τη διάθεση. Σκεφτείτε ποιος μπορεί να σας προσφέρει στήριξη σε στιγμές όπως αυτή.
Εάν δεν έχετε τη διάθεση να κάνετε παρέα με έναν φίλο ή εάν ο φίλος σας δεν είναι διαθέσιμος, μερικές φορές η απλή έξοδος και η παρουσία άλλων ανθρώπων μπορεί να είναι ευεργετική.
Το να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ σε μια καφετέρια, να χαμογελάσετε στον γείτονα ή στον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ μπορεί να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη διάθεσή σας.
Γράψτε όλα όσα νιώθετε
Όταν παλεύετε με δύσκολα συναισθήματα, μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να γράψετε για αυτά. Έρευνες δείχνουν ότι το γράψιμο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο της ψυχικής υγείας.
Οι ειδικοί το περιγράφουν ως εκφραστική θεραπεία γραφής και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Το να αφιερώσετε λίγο χρόνο γράφοντας μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να σκεφτείτε τι αισθάνεστε και να εξερευνήσετε μερικούς από τους λόγους που μπορεί να νιώθετε έτσι.
Βρείτε τι λειτουργεί για εσάς
Εάν αυτές οι ιδέες δεν λειτουργούν για εσάς, αρχίστε να ψάχνετε κάτι που είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας και για αυτό που αισθάνεστε. Ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν και να σας εμπνεύσουν εκείνες τις ημέρες όπου δεν θέλετε να κάνετε κάτι περιλαμβάνουν:
- Ακούστε τη μουσική που σας εμπνέει
- Εστιάστε σε θετικές σκέψεις
- Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε ένα ηχητικό βιβλίο
- Μαγειρέψτε ή παραγγείλετε το αγαπημένο σας γεύμα
- Κάντε διαλογισμό
Εάν έχετε δοκιμάσει αυτά και άλλα πράγματα και εξακολουθείτε να αισθάνεστε θλίψη και αδιάφορα, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.