Αρωματικό λάδι με βότανα, μια φανταστική παρασκευή που μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα.
Φτιάχνετε με πάρα πολλούς συνδυασμούς από αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που εσύ προτιμάς και σίγουρα έχεις στο σπίτι.
Είναι τέλειο συνοδευτικό για τις σαλάτες σου, ένα λάδι που μπορείς να βάλεις σε μαρινάδες, μαζί με το ψωμί, στις μακαρονάδες και όπου αλλού θέλει φαντασία σου.
Δες πως να φτιάξεις αρωματικό λάδι με βότανα για να το έχεις πάντα εύκαιρο στην κουζίνα σου και να δίνεις την έξτρα πινελιά στο πιάτο σου.
Μερικές συμβουλές:
Συνιστάται η χρήση φρέσκων βοτάνων διότι μεταδίδουν καλύτερα τα αρώματα τους.
Πολύ καλό πλύσιμο στα βότανα με τρεχούμενο νερό και καλό στέγνωμα. Η υγρασία μέσα στο ελαιόλαδο δημιουργεί βακτήρια και θα χαλάσει το λάδι.
Για τη φύλαξη, το καλύτερο είναι σε γυάλινα μπουκάλια διότι δεν αλλοιώνεται η μυρωδιά του λαδιού με τον καιρό, όπως στο πλαστικό μπουκάλι.
1. Αρωματικό λάδι αρωματισμένο με ρίγανη
θα χρειαστείς:
- 3 κλαδάκια ρίγανης
- 2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
- 2 φλ. Παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάζεις όλα τα υλικά στο μπουκάλι και το σφραγίζεις. Έπειτα τοποθετείς το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Χρειάζεται περίπου μια βδομάδα και θα είναι έτοιμο. Καλό είναι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να το ανακινείς πού και πού. Διατηρείται περίπου 6 μήνες.
2. Ελαιόλαδο με άρωμα δάφνης και κανέλας
Χρησιμοποιείται σε βραστές πατάτες και σε κρέατα όπως κοτόπουλο και μοσχάρι.
Υλικά:
- 3-4 φύλλα δάφνης
- ένα ξυλάκι κανέλας
- φλούδα από ένα πορτοκάλι
- 2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Θα πλύνεις πολύ καλά τα φύλλα δάφνης και έπειτα θα τα στεγνώσεις σε μια πετσέτα. Ακολούθως βάζεις μέσα στο μπουκάλι τα φύλλα δάφνης και την κανέλα. Πλένεις το πορτοκάλι, το στεγνώνεις και αφαιρείς τη φλούδα για να την προσθέσεις μέσα στο λάδι σου. Φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου μια βδομάδα.
Διατηρείται μέχρι 6 μήνες.
3. Αρωματικό λάδι με βασιλικό και σκόρδο
Ιδανικό για μακαρονάδες σαλάτες, ρύζι και παξιμάδια ή στο ψωμί.
Διαδικασία:
Αρχικά θα χρειαστείς μισό φλιτζάνι φυλλαράκια βασιλικού τα οποία θα πλύνεις και θα σκουπίσεις καλά. Έπειτα τοποθετείς το βασιλικό σε ένα μπουκάλι μαζί με δύο σκελίδες σκόρδο και ένα λίτρο λάδι περίπου. Κλείνεις καλά το μπουκάλι και το τοποθετείς σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού. Τέλος, όταν θα ανοίξεις το μπουκάλι, θα το σουρώσεις, θα το βάλεις σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο για χρήση.
4. Ελαιόλαδο με άρωμα από δεντρολίβανο
Ιδανικό συνοδευτικό για ψητά ψάρια και κρέας.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 φλ παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κλαράκια δεντρολίβανο
- 7 κόκκους πιπεριού
Εκτέλεση:
Θα πλύνεις καλά το δεντρολίβανο και θα το στεγνώσεις. Θα βάλεις μέσα στο μπουκάλι προσεκτικά το δεντρολίβανο και τους κόκκους πιπεριού και ακολούθως το ελαιόλαδο. Τέλος, θα κλείσεις καλά το μπουκάλι και θα το φυλάξεις σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 3 εβδομάδες.
5. Αρωματικό λάδι με διάφορα βότανα και μπαχαρικά
Ιδανικό για μακαρονάδες, βραστές πατάτες και βραστό κοτόπουλο.
Υλικά:
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό
- 3-4 κλωναράκια φρέσκα ρίγανη (ή ξηρή)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. κόκκους μαύρο πιπέρι
- 1 καυτερή πιπεριά
- 3-4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
- 2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Θα πλύνεις πολύ καλά όλα τα βότανα και θα τα στεγνώσεις. Έπειτα θα τα ψιλοκόψεις και θα τα ρίξεις μέσα στο μπουκάλι. Προσθέτεις τος σκελίδες του σκόρδου τις οποίες θα κόψεις κατά μήκος στη μέση, στη συνέχεια προσθέτεις την καυτερή πιπεριά και τους κόκκους πιπεριού.
Τέλος, συμπληρώνεις με το ελαιόλαδο, σφραγίζεις το μπουκάλι, το ανακινείς πολύ καλά και το φυλάσσεις για 2 εβδομάδες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για να ετοιμαστεί.
Διατηρείται 2 μήνες.