Η ανθρώπινη επαφή και η συντροφικότητα είναι σίγουρα δύο από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορούμε να γνωρίσουμε στην πορεία της ζωής μας. Σε συνδυασμό με τον ∈ρωτα και όλα τα πυροτεχνήματα που συνήθως τον συνοδεύουν, η ανάγκη μας για σμίξιμο με άλλα άτομα μπορεί να μεγαλώσει σε τέτοιο σημείο που να την θεωρούμε απαραίτητη για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Κι έτσι αυτό το περίεργο είδος εθισμού πολλές φορές μας προκαλεί δυσκολίες στο να αναγνωρίσουμε προβληματικές συμπεριφορές του ∈ρωτικού μας παρτενέρ. Συμπεριφορές που άλλοτε αγνοούνται και άλλοτε αθωώνονται με ένα απλό «δεν το εννοούσε έτσι» ή «είναι καλό παιδί». Όμως στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη συναρμολογούν το πορτρέτο ενός τοξικού συντρόφου και μάλλον δεν λειτουργούν υπέρ μας. Ιδού μερικά μικρά σημάδια:
1. Σε υποτιμάει και σε μειώνει μπροστά σε άλλους
Όταν τα καλοπροαίρετα πειράγματα και οι «χαριτωμένες» προσβολές του συντρόφου σου αρχίζουν να μεγαλώνουν σε συχνότητα, τότε ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κυρίως όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει υπό την παρουσία τρίτων. Αν το ταίρι σου επιλέγει να σε μειώνει μπροστά στην κοινή σας παρέα για πράγματα τα οποία σου προκαλούν ανασφάλεια και σε φέρνουν σε μειονεκτική θέση, μάλλον θα πρέπει να κάνετε μία σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να θεωρείται αστείο και τι όχι. Αν αρνηθεί να προσαρμόσει την συμπεριφορά του μετά από αυτό, τότε θα πρέπει να χτυπήσει και άλλο καμπανάκι.
2. Σου κάνει συνεχώς δώρα
Σε όλους μας αρέσει να μας κακομαθαίνουν, όμως όταν μία σχέση στολίζεται με συνεχή δώρα χωρίς λόγο, ίσως να μην είναι το καλύτερο σημάδι. Δυστυχώς, τέτοιες κινήσεις συχνά λειτουργούν ως «πάτημα» για τον σύντροφο έτσι ώστε είτε να απαλλαχτεί από τύψεις για προηγούμενες τοξικές συμπεριφορές (πριν τις επαναλάβει) είτε να τις χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς πριν παρουσιάσει τον εαυτό του ως το «ανώτερο» μέλος του ζευγαριού. Με άλλα λόγια, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σου αγοράσει μία ανθοδέσμη χωρίς να έχετε επέτειο και στην συνέχεια να πει «πώς τολμάς να μου μιλάς έτσι; Εμένα που σου αγόρασα ανθοδέσμη χωρίς να έχουμε επέτειο!»
3. Δεν αναγνωρίζει τα αρνητικά σου συναισθήματα επειδή «χαλάνε το κλίμα»
Η συγκεκριμένη τακτική λειτουργεί ως εξής: ο σύντροφός σου κάνει κάτι το οποίο σε δυσαρεστεί. Εσύ δηλώνεις την δυσαρέστησή σου. Ο σύντροφός σου απορρίπτει τα αρνητικά σου συναισθήματα με προτάσεις όπως «γιατί χαλάς το ωραίο κλίμα», «γιατί με πιέζεις μόλις έχω έρθει από την δουλειά», «γιατί δεν μπορείς να με αφήσεις να φάω με την ησυχία μου», «γιατί δεν μπορώ να δω τηλεόραση» και πολλά, πολλά άλλα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν σου επιτρέπει να εκφραστείς, αλλά αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση έτσι ώστε να φαίνεται πως εσύ είσαι ο παράλογος της υπόθεσης.
4. Σου απαγορεύει να φοράς συγκεκριμένα ρούχα
Μην γίνεις ποτέ εκείνος ο άνθρωπος που λέει «το αγόρι μου/κορίτσι μου δεν με αφήνει να το φορέσω.» Δεν είναι δικό σου πρόβλημα! Κανένας δεν θα έπρεπε να σου επιβάλλει το πώς πρέπει να ντύνεσαι, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο πηγάζει από ζήλια και διάθεση να σε ελέγξουν. Ξεκάθαρο σημάδι τοξικού συντρόφου.
5. Δεν συμπαθεί τους φίλους σου
Και βρίσκει ευκαιρίες να σου υπενθυμίζει αυτό το γεγονός πολύ συχνά. Προφανώς, είναι αναμενόμενο να μην ταιριάζει απόλυτα με κάθε ένα μέλος της παρέας, κυρίως αν ο κοινωνικός σου κύκλος είναι αρκετά ευρύς. Αν όμως υποτιμάει τα υπόλοιπα άτομα που έχεις διαλέξει να έχεις στην ζωή σου (και πιθανώς τα γνωρίζεις πολύ περισσότερο καιρό από ότι εκείνον), τότε σε έναν βαθμό υποτιμάει εσένα και τις επιλογές σου. Ακόμα χειρότερο σημάδι όταν μπροστά τους συμπεριφέρεται φυσιολογικά και όταν είστε οι δυο σας ξεκινάει να μιλάει άσχημα.