Μοιάζει σαν να περνούν ταινία από μπροστά σου, όλες οι συνταγές που βαρέθηκες να εκτελείς πέρσι κατά την περίοδο της νηστείας. Οι φακές της μαμάς σου, τα ψητά θαλασσινά, τα ρεβίθια και την έλλειψη δημιουργικότητας στην κουζίνα, γενικότερα.
Φέτος λοιπόν, ακόμη ένας λόγος για να νηστέψεις και να αποτοξινωθείς, είναι οι πολλές διαφορετικές συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις στην κουζίνα σου. Παρακάτω, θα βρεις πέντε από τους τρόπους που μπορείς να μαγειρέψεις τα όσπρια.
Λευκή φασολάδα με curry, κολοκύθα και δεντρολίβανο
Θα χρειαστείς:
250 γρ. φασόλια λευκά
2 καρότα
½ φλ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο
10 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. curry
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
300 γρ. κόκκινη κολοκύθα σε κύβους
200 ml ελαιόλαδο
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Χυμός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα, τα στραγγίζουμε και τα σιγοβράζουμε με 2,5 λίτρα νερό για περίπου 1 ώρα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλη μια ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το curry, το κύμινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε την κολοκύθα και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε για ακόμη 5 -6 λεπτά. Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό των φασολιών και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το λεμόνι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σερβίρουμε αμέσως.
Νηστίσιμη σαλάτα με φακές και κινόα
Θα χρειαστείς:
200 γρ. κινόα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. εστραγκόν ψιλοκομμένο
400 γρ. φακές
100 γρ. φέτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φέτες
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.σ. ξύδι
1/4 αγγουράκι χωρίς φλούδα σε μικρά κυβάκια
Εκτέλεση:
Βράζεις την κινόα σε μεγάλη κατσαρόλα για 10- 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και την αφήνεις να παγώσει. Για έξτρα γεύση, προσθέτεις ένα κύβο ζωμό λαχανικών στο νερό που θα βράσεις την κινόα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζεις τη φακή μέχρι να μαλακώσει.
Σοτάρεις το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει μαζί με το εστραγκόν. Προσθέτεις το φρέσκο κρεμμύδι, το εστραγκόν, τη φέτα, τα κρεμμύδια, τις φακές, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και το αγγούρι στην κινόα και ανακατεύεις.
Ρεβίθια με γαρίδες και πιπεριές
Θα χρειαστείς:
300 γρ. ρεβίθια
1,5 κ. μέτριες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 κ. πράσινες κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
1 σκόρδο
1 κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
1 φλ. φρέσκος κόλιανδρος
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
1φλ. λευκό κρασί
½ φλ. χυμός πορτοκαλιού
Αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε με ένα κρεμμύδι σε 2,5 λίτρα νερό για 2 ώρες. Ρίχνουμε το αλάτι 30 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος. Τα στραγγίζουμε κρατώντας 2 κουτάλες της σούπας ζουμί. Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε, τις ραντίζουμε με χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια, πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα πλευράς ενώ καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις κόβουμε στα δύο. Ζεσταίνουμε ¾ φλ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε γρήγορα σε δυνατή φωτιά τις γαρίδες να κοκκινίσουν για 2 λεπτά από κάθε μεριά, πασπαλίζοντάς τις με το πιπέρι καγιέν. Τις αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε 2 -3 κ.σ. από το ζουμί των ρεβιθιών και σιγοβράζουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε το ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού και αλατίζουμε. Μεταφέρουμε τα λαχανικά με το λάδι τους στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα ελαιόλαδου –πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε, αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών που έχουν κρατήσει, δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε.
Χούμους Αρακά
Θα χρειαστείς:
250 γρ. αρακά
1 σκελίδα σκόρδο
¼ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. ξερό δυόσμο
2 κ.σ. ταχίνι
Αλάτι, πιπέρι
Φύλλα φρέσκου βασιλικού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε και βάζουμε τον αρακά στο μίξερ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, το δυόσμο, το ταχίνι και λίγο πιπέρι. Τέλος, πολτοποιούμε το μείγμα και σερβίρουμε το με τα φύλλα του βασιλικού. Συνοδεύεται με παξιμαδάκια ή ψητές αραβικές πίτες σε κομματάκια.
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
Θα χρειαστείς:
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 2 καρότα, τριμμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 ξινόμηλo, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 9 φλ. ζωμός λαχανικών
- 2½ φλ. κόκκινες φακές
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή, σε σκόνη
- 1 φλ. Κρέμα
- Αλάτι, πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το ξινόμηλο και τη σελινόριζα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, σβήνουμε με τον ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε τις φακές, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μίξερ και βάζουμε ξανά τον πολτό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη φυτική κρέμα και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές.