Η λίστα με τους λόγους που αγαπάμε την Κρήτη είναι ατελείωτη -από τις χρυσαφένιες παραλίες και τα γραφικά χωριά, μέχρι την παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων και τη δυνατή τσικουδιά. Όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί έστω και μία φορά, συμφωνούν -αν μη τι άλλο- σε ένα πράγμα: η Κρήτη είναι ένας επίγειος γαστρονομικός παράδεισος.
Τιμώντας την Κρήτη και τις διατροφικές της παραδόσεις, συλλέξαμε τρεις τοπικές συνταγές για σαλάτες, που είναι ό,τι πρέπει για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες (αλλά και για να συνοδεύσουν ένα ποτηράκι κρητική ρακή).
Ντάκος, ο παραδοσιακός
Υλικά
- 2 κρίθινοι ντάκοι
- 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
- 3, 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κ. σ. τριμμένη ξινομυζήθρα ή φέτα
- 1/2 κ. γλ. ρίγανη
- 1 κ. γλ. κάπαρη
- Λίγες κρητικές ελιές
- Αλάτι/ Πιπέρι
Εκτέλεση
Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό και ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την τρίβετε.
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα και πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη.
Προσθέστε τις ελιές και την κάπαρη και περιχύστε τον ντάκο με το υπόλοιπο λάδι.
Διάβασε περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές ΕΔΩ
Πολύχρωμη σαλάτα με όσπρια (Παλικάρια)
Υλικά
- 50 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 50 γρ. φασόλια άσπρα
- 50 γρ. φασόλια κόκκινα
- 50 γρ. κόκκινες φακές
- 50 γρ. αρακά
- 50 γρ. καλαμπόκι
- 50 γρ. σιτάρι
- 50 γρ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
- 1 ματσάκι ρόκα
- Λίγο άνηθο
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι/ Πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε ξεχωριστά όλα τα φασόλια και τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ.
Βράζετε όλα τα όσπρια ξεχωριστά, τα σουρώνετε και όταν κρυώσουν τα ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τη ρόκα και τα ανακατεύετε μαζί με τα όσπρια. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι και, στο τέλος, ρίξτε τον ψιλοκομμένο άνηθο στο πιάτο.
Σαλάτα από φρέσκο σταμναγκάθι(Φωτογραφία: cooklos.gr)
Υλικά
- 500 γρ. σταμναγκάθι
- Χυμό από δύο λεμόνια
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι Κρήτης
Εκτέλεση
Πλένετε καλά το σταμναγκάθι, το καθαρίζετε και το αφήνετε να μουλιάσει για περίπου 20 λεπτά.
Το ψιλοκόβετε και, σε μια μεγάλη σαλατιέρα, το ανακατεύετε με το λεμόνι, το λάδι και το χοντρό αλάτι.
Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια
Υλικά
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 500 γρ. παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κ. σ. λάδι
- 2 κ. σ. ξίδι
- 4 κ. σ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
- Αλάτι
Διάβασε περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές ΕΔΩ
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Πατήστε με την πλατιά λάμα ενός μαχαιριού τη σκελίδα σκόρδου, για να πολτοποιηθεί, ρίξτε το σκόρδο στο γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα βρασμένα παντζάρια και τα καρύδια και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σαλάτα στο ψυγείο για μία ώρα, για να «δέσουν» τα αρώματα και οι γεύσεις.
Βγάλτε το μπολ απ’ το ψυγείο και πασπαλίστε με λίγο ακόμη καρύδι για το γαρνίρισμα.
Εναλλακτικά, αν δεν τις φτιάξετε, μπορείτε να… ταξιδέψετε με τα δρομολόγια της Minoan Lines για να βρεθείτε στην Κρήτη και να τις απολαύσετε στον τόπο τους!
Πηγή: Mama365