Μην χασετε

35 έξυπνες ιδέες για να διακοσμήσετε το τζάκι σας όταν δεν χρησιμοποιείται

Όση θαλπωρή δημιουργεί σ΄ έναν χώρο κατά την διάρκεια του χειμώνα, άλλο τόσο “κρύο” και ξένο φαίνεται όλες τις άλλες εποχές που παραμένει σβηστό, ειδικά αν πρόκειται για τζάκια που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας του τοίχου και με ογκώδη εξωτερική επένδυση, με αποτέλεσμα να “κυριαρχούν” οπτικά στον χώρο που είναι τοποθετημένα.

 

Ανάλογα λοιπόν με τον τύπο, το σχήμα και την γενική διαρρύθμιση του χώρου, επιλέξτε τον καταλληλότερο τρόπο για να το μετατρέψετε από μια τρύπα που χάσκει άδεια μέσα στο δωμάτιο, σ΄ ένα πραγματικό όμορφο και πρωτότυπο διακοσμητικό στοιχείο.

 

Advertisements

Σαν βιβλιοθήκη

Αφού καθαρίσετε εντελώς την εστία του τζακιού από στάχτες, ντύστε την εσωτερικά με παλιές εφημερίδες και γεμίστε το τζάκι με βιβλία ή περιοδικά.

Ειδικά σε τζάκια απλού σχεδιασμού, χωρίς έντονα στοιχεία στην εξωτερική επένδυση, είναι μια πρόταση που προσθέτει στον χώρο πολλούς διακοσμητικούς πόντους, σε χώρους φυσικά διαμορφωμένους γενικά σε όχι αυστηρά κλασσικό στυλ.

 

Κεριά: The all time classic

Advertisements

Στα περισσότερα τζάκια, όταν δεν χρησιμοποιούνται, αντί για κούτσουρα θα βρείτε ασφαλώς κεριά.

Ο τρόπος όμως που θα υλοποιήσετε αυτήν την τόσο τετριμμένη ιδέα, μπορεί να κάνει την διαφορά.

π.χ χρησιμοποιήστε στενούς κορμούς σε διαφορετικά ύψη για να ακουμπήσετε πολλά μικρά και μεγαλύτερα κεριά και κυρίως πλαισιώστε με κηροπήγια και κεριά και τον χώρο πάνω και γύρω από το τζάκι.  Έτσι θα δημιουργήσετε μια όμορφη οπτικά ομοιομορφία, μια ολοκληρωμένη διακοσμητική παρέμβαση, χωρίς να δίνεται η εντύπωση πως απλώς με κάτι θέλατε να κρύψετε το κενό της εστίας και το κάνετε (δήθεν) με 2-3 μικρά κεράκια στο κέντρο της.

 

Σαν αποθήκη

Αν σας έχουν περισσέψει ξύλα κι αντί να τα έχετε ολόκληρο το καλοκαίρι στο μπαλκόνι ή την αυλή, χρησιμοποιήστε την εστία του τζακιού για να τα αποθηκεύσετε.

Γεμίστε προσεκτικά και με υπομονή το τζάκι, προσπαθώντας ανάμεσα στα ξύλα να υπάρχουν τα μικρότερα δυνατά κενά και φυσικά θα πρέπει να μπουν με τέτοιον τρόπο ώστε στην πρόσοψη κανένα να μην εξέχει σε μήκος.

 

Advertisements

Mια εναλλακτική πρόταση για να πάρει το τζάκι αυτήν την όψη, κατά την διάρκεια των εποχών που δεν το χρησιμοποιείται, είναι να κολλήσετε μικρούς και ανόμοιου μεγέθους κομμάτια από λεπτούς κορμούς πάνω σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ το οποίο και θα τοποθετήσετε στο άνοιγμα της εστίας.

 

Μια εποχιακή σύνθεση

Δημιουργείστε μια ενιαία εικόνα που θα περιλαμβάνει την εστία αλλά και τον χώρο περιμετρικά του τζακιού, σε μια “σύνθεση” από εποχιακά ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά στοιχεία.

Μεγάλου μεγέθους κοχύλια – βότσαλα – θαλασσόξυλα- φυτά-λουλούδια. Χρησιμοποιήστε χαμηλούς κορμούς για να ακουμπήσετε όσα θα τοποθετήσετε μέσα στην εστία, πλαισιώστε τα με κάδρα ή κάθε είδους διακοσμητικά  με το ίδιο θέμα και φροντίστε να υπάρχει και στις αποχρώσεις όλων των αντικειμένων μια στοιχειώδης ομοιομορφία.

 

Καθρεφτίσματα

Πρωτότυπη και καλόγουστη ιδέα που συν όλων των άλλων, θα “μεγαλώσει” οπτικά τον χώρο γύρω από το τζάκι.

Θα χρειαστείτε έναν εντελώς απλό κομμάτι καθρέφτη που όμως θα πρέπει να το παραγγείλετε στις ακριβείς διαστάσεις ανοίγματος της εστίας με ακρίβεια χιλιοστού, ώστε αν είναι δυνατόν να “σφηνώσει” χωρίς να χρειαστεί κανένα επιπλέον στερέωμα, εκτός και αν προτιμάτε να τον τοποθετήσετε στην πίσω πλευρά της εστίας με τρόπο που επίσης θα καθρεφτίζονται μέσα του τόσο κάποια επίσης στοιχεία που θα τοποθετήσετε στο ίδιο σημείο όσο και ένα από το απέναντι τμήμα του δωματίου.

 

Απλώς κρύψτε το

Κάθε τύπου παραβάν, πάνελ κλπ. που θα φτιάξετε από απλό ξύλο – κόντρα πλακέ και θα διακοσμήσετε ακόμη και με χαρτί (decoupage), παλιά παντζούρια κλπ. μπορούν να τοποθετηθούν μπροστά από την εστία και να την απομονώσουν οπτικά από τον υπόλοιπο χώρο.

Συνδυάστε το ύφος και τις αποχρώσεις μιας τέτοιας κατασκευής με την υπόλοιπη διακόσμηση πάνω και περιμετρικά του τζακιού  και αν η συνολική διαρρύθμιση των επίπλων το επιτρέπει τοποθετείστε μια ή και δυο καρέκλες-πολυθρόνες ακριβώς μπροστά και με πλάτη προς το τζάκι με τον τρόπο που θα κάνατε αν αντί για το τζάκι και το παραβάν βρισκόταν ένας απλός τοίχος, δημιουργώντας οπτικά αυτήν ακριβώς την ψευδαίσθηση.

 

Σαν μαυροπίνακας

Επίσης ευφάνταστη και γουστόζικη ιδέα.

Καλύψτε την πρόσοψη της εστίας με ένα απλό κομμάτι ξύλου, που με την ειδική μπογιά ή αυτοκόλλητα φύλλα θα το μετατρέψετε σ΄ένα μαυροπίνακα.

 

Γυρίστε πλάτη

Ανεξάρτητα από το πως ακριβώς θα επιλέξετε να “καμουφλάρετε“/ διακοσμήσετε την εστία του τζακιού τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες, ο καλύτερος τρόπος για να το “απομονώσετε” πραγματικά από το οπτικό σας πεδίο είναι να αλλάξετε θέση σε όλα τα έπιπλα/καθίσματα που ήταν προσανατολισμένα με θέα προς το τζάκι στην διάρκεια του χειμώνα.

Αν συνολικά ο χώρος και τα έπιπλα σας παρέχουν αυτήν την ευχέρεια, στρέψτε πολυθρόνες/καναπέδες ώστε να βρίσκονται με την πλάτη στο σημείο του τζακιού, “ανοίγοντας” την οπτική του δωματίου προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Γενικά, κινηθείτε με την βασική σκέψη ότι για τους καλοκαιρινούς μήνες ο τοίχος-σημείο του τζακιού δεν είναι παρά ένας ακόμη τοίχος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όσο βεβαίως ο σχεδιασμός και ο όγκος του τζακιού σας το επιτρέπει, σαν οποιοδήποτε άλλο σημείο του χώρου τόσο λειτουργικά όσο και διακοσμητικά.

 

Φυσικά, με τους ίδιους τρόπους μπορείτε και να καταργήσετε οπτικά αν το τζάκι αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε πια να το χρησιμοποιείτε ούτε κατά την διάρκεια του χειμώνα αλλά ούτε και οριστικά να το γκρεμίσετε. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να καταφύγετε και σε λίγο μονιμότερες λύσεις μικρού κόστους χρησιμοποιώντας π.χ τον χώρο της εστίας σαν μια μικρή βιβλιοθήκη με την προσθήκη απλών ραφιών.

Advertisements

 

 

 

 

Advertisements

 

 

 

 

Advertisements

 

 

 

 

 

Advertisements

 

 

 

 

Advertisements

 

 

 

 

Advertisements

 

 

 

Πηγή

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα