Η φετινή χρονιά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, όχι μόνο σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά και σε οικονομικό, αφού λίγοι είναι εκείνοι που δεν έχουν δει ακόμη το μηνιάτικό τους να λιγοστεύει δραματικά. Συνεπώς, η ανάγκη να εξοικονομήσουμε χρήματα είναι αυξημένη κι ένας καλός τρόπος είναι να μαγειρεύουμε πιο οικονομικά.
Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μπορεί να γίνει η βάση για τρία διαφορετικά κυρίως γεύματα: 1 θρεπτική κοτόσουπα με πλιγούρι, 1 γευστικό ριζότο κοτόπουλο και 4 μερίδες κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.
Τι χρειαζόμαστε
1 μεγάλο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε μερίδες (2 κομμάτια στήθος με κόκαλο, 2 κομμάτια μπούτι με μηρό, 2 φτερούγες με πλατάρι, λαιμός, ράχη).
Για τη σούπα:
- Φτερούγες, λαιμός και ράχη απ’ το κοτόπουλο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ξερό (ολόκληρο)
- 3 κλωνάρια σέλινο
- 1 φλυτζάνι πλιγούρι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για το ριζότο:
- Το ψαχνό απ’ τις φτερούγες και τη ράχη του κοτόπουλου που χρησιμοποιήσαμε για τον ζωμό
- 1 κούπα ρύζι καρολίνα (για ριζότο)
- 1 ποτήρι λευκό κρασί (ή κάποιο παλιό λικέρ αραιωμένο για τα αρώματα)
- 1 1/2 λίτρο ζωμό κότας (απ’ τον ζωμό της σούπας, αν περισσεύει, ή 1 κύβο διαλυμένο σε νερό)
- 1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (ή φλοίδες από κάποιο σκληρό τυρί, αν υπάρχει, π.χ. παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλοτύρι κλπ.)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το κοτόπουλο στο φούρνο:
- 2 κομμάτια στήθος και 2 κομμάτια μπούτι με μηρό απ’ το κοτόπουλο (ολόκληρα)
- 4 μεγάλες πατάτες
- 1 γλυκοπατάτα (προαιρετικά)
- 4 πιπεριές κέρατο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Νερό
Τι κάνουμε
Για τη σούπα:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, το κρεμμύδι, το σέλινο και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1.30 ώρα (το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής βγάζει πλούσιο και γευστικό ζωμό).
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και βράζουμε τη σούπα μέχρι να γίνουν τα καρότα και το πλιγούρι.
Βγάζουμε την κατσαρόλα απ’ το μάτι και σ’ ένα μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη το αυγό. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και χτυπάμε πάλι ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο απ’ τον ζωμό της σούπας και ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Συνεχίζουμε ώσπου το μείγμα να έχει θερμοκρασία σαν της σούπας.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Ρίχνουμε λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και η σούπα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Για το ριζότο:
Ξεψαχνίζουμε τις φτερούγες και τη ράχη του κοτόπουλου που βγάλαμε απ’ τη σούπα.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού και το ρύζι, σωτάρουμε για 1-2 λεπτά λεπτά ακόμη να το θωρακίσουμε και σβήνουμε με το κρασί (ή το αραιωμένο λικέρ).
Μολις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο απ’ τον ζωμό (τόσο ώστε να μην εξατμιστεί αμέσως). Μόλις το ρύζι πιει τον ζωμό, προσθέτουμε αντίστοιχη ποσότητα και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να γίνει το ρύζι (το θέλουμε al dente και το ζουμί του δεμένο αλλά ρευστό).
Βγάζουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο ή το σκληρό τυρί και ανακατεύουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Για το κοτόπουλο στον φούρνο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σ’ ένα ποτήρι, ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, το λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο (για την υφή του ντρέσινγκ), αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι ή ρίγανη (ή και τα δύο). Με τα χέρια μας, αλείφουμε με το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου, να πάει παντού (αφήνουμε λίγο και για τις πατάτες).
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες (και την γλυκοπατάτα), τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις αλείφουμε με το μείγμα που αφήσαμε. Βάζουμε ανάμεσα το κοτόπουλο, τις πιπεριές και τα σκορδάκια και ρίχνουμε στο ταψί 1 δάχτυλο ζεστό νερό.
Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες (λογικά θα έχει ροδίσει και το κοτόπουλο).
Καλή επιτυχία!