Η διαφωνία δεν είναι έλλειψη ευγένειας ενώ τα ερωτικά ή φιλικά καβγαδάκια δεν είναι ένδειξη μη αρμονικής σχέσης. Τσέκαρε μερικούς διαδεδομένους μύθους για τα μικρά καβγαδάκια και τη διαφωνία.
Η έκφραση της αντίθεσής μας ή της διαφορετικής άποψης, τις περισσότερες φορές συγχέεται με καβγά και της δίνεται λανθασμένη διάσταση. Κάτι τέτοιο μας οδηγεί στο να διστάζουμε να εκφράσουμε τη γνώmη μας, προσπαθώντας να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες. Κι όμως η διαφωνία δεν είναι απαραίτητα καβγάς αλλά δείχνει πως υπάρχει επικοινωνία. Ας δούμε τους τρείς επικρατέστερους μύθους που κυκλοφορούν για την διαφωνία ή αλλιώς τα “καβγαδάκια” αλλά και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.
Μύθος 1ος
Ο ευγενής δεν καβγαδίζει
Ήδη εξ απαλών ονύχων μαθαίνουμε να μην μπλεκόμαστε σε καβγάδες με άλλα παιδάκια, να είμαστε ευγενείς και να μη διαφωνούμε με τους γονείς αν θέλουμε να είμαστε “καλά παιδιά”. Κι όμως η διαφωνία και το μικρό “καβγαδάκι” δεν αναιρεί την ευγένεια. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα εκφράσουμε την άποψή μας. Μια διαφορετική άποψη δε θίγει τον συνομιλήτη, ούτε τον προσβάλλει, κάτι που φυσικά κάνει κάποιος χαρακτηρισμός ή μια κατά πρόσωπο επίθεση. Η διαφωνία με επιχειρήματα, ακόμη κι αν ο συνομιλητής δεν αποδέχεταις τις θέσεις μας είναι θεμιτή και αναγκαία αν θέλουμε να γίνουμε σεβαστοί. Μάθε να υποστηρίζεις τη γνώμη σου, ακόμη κι αν χρειάζεται να διαφωνήσεις, κάτι που φυσικά θα κάνεις με τακτ κι ευγένεια. Η σιωπή δεν είναι καλοσύνη αλλά αβουλία.
Μύθος 2ος
Η διαφωνία οδηγεί σε… μάχη
Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος μέσα σε μια διαφωνία κι αυτό πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου αν δε θέλεις η συζήτηση να καταλήξει σε καβγά. Όταν η διαφωνία γίνεται με σωστούς όρους, ευγένεια κι επιχειρήματα αποτελεί απλά μια κουβεντούλα κι εναπόθεση επιχειρημάτων. Προσπάθησε λοιπόν να επεξεργαστείς τη νέα πληροφορία, δίχως απαιραίτητα να πρέπει να αποδεχτείς ή να την απορρίψεις. Γίνε δέκτης, κρίνε κι αποφάσισε δίχως όμως να περιμένεις πως η κουβέντα θα καταλήξει κάπου και μια από τις δύο απόψεις θα κυριαρχήσει. Στις περισσότερες διαφωνίες δεν υπάρχει κατάληξη. Προσπάθησε να αξιοποιήσεις τα οφέλη της σύγκρουσης κι άσε κατά μέρος τους εγωισμούς.
Μύθος 3ος
Μια καλή σχέση (ερωτική, φιλική, επαγγελματική, οικογενειακή) δεν έχει καβγάδες.
Η αρμονία σε μια σχέση δε σημαίνει απαραίτητα την πλήρη απουσία διαφωνίας. Η διαφωνία είναι υγιής κι ένδειξη ειλικρίνειας. Το ζητούμενο είναι ο χειρισμός της διαφορετικότητας και τα αντανακλαστικά που δείχνουμε σε μια διαφωνία. Μια σχέση έχει στιγμές δυσαρμονίας, κάτι αναμενόμενο και λογικό. Το κατά πόσο αυτό ια οδηγήσει σε ρήξη ή θα δυναμώσειο τη σχέση αυτή είναι στο χέρι μας κι έχει να κάνει με το σωστό χειρισμό μιας διαφωνίας.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα
womenonly.gr