Σίγουρα θα έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να εκφράσεις τις σκέψεις τα συναισθήματα σου και να απογοητεύτηκες γιατί αυτό δεν πήγε όπως θα ήθελες. Πόσο μάλλον όταν αφορά μια ∈ρωτική σχέση στην οποία προσπαθείς να συνδεθείς και να βρεις έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με τον σύντροφο σου.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο και συγγραφέα Erica Spiegelman υπάρχουν 3 σημαντικοί παράγοντες που αν βελτιώσεις σίγουρα θα δεις την επικοινωνία στην σχέση σου να είναι πολύ καλύτερη.
Το “Εγώ”
Πολλές φορές μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεκινήσουμε να κατηγορούμε αυτόν που έχουμε απέναντι μας με κατηγορίες όπως “Εσύ κάνεις αυτό λάθος”, “Εσύ φταις” ,”Ποτέ δεν με βοηθάς με τις δουλειές του σπιτιού”. Θα ήταν πολύ καλύτερο να λες πως νιώθεις εσύ, αντί να κατηγορείς τον άλλο. Δηλαδή “Νιώθω στεναχωρημένη όταν δεν με βοηθάς στο σπίτι”. Αυτό δείχνει ειλικρίνεια και σε βοηθάει να μοιραστείς τι σε ενοχλεί πραγματικά χωρίς να δείξεις με το δάκτυλο τον άλλον.
Να είσαι ενεργός ακροατής
Όταν έχεις μια συζήτηση με τον σύντροφο σου, ή ο ίδιος θέλει να σου εκφράσει κάποια παράπονα του, καλό είναι να του δείχνεις πως τον ακούς και τον στηρίζεις. Αυτό μπορεί να γίνει όταν εκφράζεις συμπόνια στις σκέψεις του και αποδεικνύοντας πως δεν ακούς απλά για να απαντήσεις. Όταν ξεκινάς την απάντηση σου καλό είναι να δίνεις ένα feedback αρχικά σε όλα αυτά που άκουσες.
Μίλα ανοικτά για τις ανάγκες σου
Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πώς ο σύντροφος σου δεν μπορεί να μπει μέσα στο μυαλό σου και να διαβάσει τις σκέψεις σου. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι ξεκάθαρη για αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο αναστατωμένη είσαι και ξεκίνα να εκφράζεσαι με λέξεις. Φράσεις όπως “Θέλω να νιώθω περισσότερο προτεραιότητα για εσένα” “Μπορούμε να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί” θα βοηθήσουν. Δώσε στον σύντροφο σου την ευκαιρία να απαντήσει σε αυτά τα αιτήματα. Η επικοινωνία των συναισθηματικών αναγκών σου μπορεί να σε φέρει πιο κοντά χωρίς τοξικές λέξεις ή επικρίσεις.