Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, σχεδόν οι μισές σχέσεις ζευγαριών διακρίνονται από κάποιας μορφή κακοποίηση, είτε σωματική είτε ψυχο-συναισθηματική –και να σκεφτεί κανείς, ότι το ποσοστό αυτό αναφέρεται μόνο σε όσους το έχουν καταγγείλει σε κάποιον ειδικό…
Η ψυχολογική κακοποίηση στο ζευγάρι, λαμβάνει χώρα συνήθως μέσω της χειραγώγησης και των τακτικών ελέγχου. Επειδή, όμως, τα στοιχεία αυτά δεν είναι τόσο εμφανή, όσο η σωματική βία, πολλοί άνθρωποι τα παραβλέπουν και υποφέρουν σιωπηλά. Κι όμως, δεν παύουν να πληγώνουν σε βαθμό ανεπανόρθωτο.
Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Χρησιμοποιεί ο άντρας σας το χιούμορ για να σας μειώσει;
- Σας κάνει να νιώθετε άσχημα που είστε υπερβολικά ευαίσθητη; (π.χ. επειδή κλαίτε εύκολα;)
- Παίζει τον ρόλο του δικηγόρου του διαβόλου, αφήνοντάς σας διαρκώς σε αμυντική θέση, χωρίς να σας στηρίζει;
- Υπεκφεύγει; Αποφεύγει να απαντά ευθέως στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας; Και παίρνει στάση άμυνας ή υπονοεί ότι είστε τρελή, κάθε φορά που του ζητάτε διαφάνεια;
- Δείχνει ο άντρας να σας αγαπά, αλλά με έντονο και υπερβολικό τρόπο; (π.χ. σας τηλεφωνεί ή σας στέλνει μηνύματα όλη την ημέρα;)
- Του λείπει η ενσυναίσθηση προς εσάς ή προς τους άλλους;
- Στην αρχή της σχέσης σας, ήταν υπερβολικά δοτικός και ήθελε να δεσμευτείτε πολύ γρήγορα;
- Χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ μέσα στη σχέση για να τον ευχαριστήσετε, νιώθοντας ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εισπράξετε την ζεστασιά και την αποδοχή του;
- Νιώθετε μερικές φορές, ότι ο άντρας σας προσπαθεί για το αντίθετο από αυτά θέλετε ή χρειάζεστε;
- Νιώθετε σαν να αρχίζετε να τρελαίνεστε ή έχετε ενοχές πού μερικές φορές έχετε αρνητικά συναισθήματα για τον άνδρα σας, ειδικά ενώ δείχνει να είναι τόσο λογικός και να έχει δίκιο σε όλα;
- Εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας στο να παίρνει αποφάσεις, π.χ. για τα παιδιά, όταν εσείς δεν είστε εκεί;
- Νιώθετε ότι δεν σας ακούει; Δεν σας εκτιμά; Δεν σας υπολογίζει; Ότι σας κοροϊδεύει ή ότι πρέπει συχνά να απολογείστε;
Το γεγονός, ότι τα παραπάνω σημάδια δεν δείχνουν ξεκάθαρη κακοποίηση, δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να αγνοούνται, λένε οι ειδικοί. Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν το συντομότερο, όχι μόνο γιατί οδηγούν το άτομο που βιώνει την κακοποίηση στο να αμφιβάλει διαρκώς για τον εαυτό του, μειώνοντας την αυτοπεποίθησή του, αλλά και γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονικές τάσεις.
«Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι πιο συχνές επιπτώσεις της συναισθηματικής κακοποίησης –ειδικά το άγχος, γιατί νιώθεις διαρκώς, ότι προσπαθείς να διαχειριστείς την αντίδραση κάποιου σε ό,τι κάνεις, σε καθημερινή βάση. Και αυτό είναι μια εξαντλητική δουλειά! Νιώθεις μονίμως, ότι πατάς πάνω σε εύθραυστα αυγά, είσαι σε υπερένταση για μεγάλη χρονική περίοδο και όλο αυτό προκαλεί τρομερό άγχος», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Avery Neal.
Ποια είναι η λύση; Η ίδια λέει, ότι παρόλο που είχε κάποια επιτυχημένα περιστατικά στο ιατρείο της, κατά τα οποία ο «θύτης» δέχτηκε αυτά που του είπε ο σύντροφός του και άλλαξε, πρόκειται για εξαιρέσεις. «Συνήθως, όταν κάποιος έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κάτι που σίγουρα τον καθορίζει είναι η απροθυμία να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη για τον εαυτό του. Πολύ σπάνια αυτός που κακοποιεί συναισθηματικά, θα παραδεχτεί τα λάθη του και θα δείξει προθυμία για αλλαγή»,καταλήγει η ίδια και προειδοποιεί, ότι στην περίπτωση αυτή η γυναίκα χρειάζεται να βρει όση περισσότερη στήριξη μπορεί, για να βγει από μια τέτοια σχέση…