1.Πράξε προς έναν ανώτερο σκοπό.
Σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες έρευνες της ψυχολογίας, το να εργαζόμαστε για κάτι το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο ατομικό μας συμφέρον, είναι πηγή ευτυχίας. Ο εθελοντισμός αλλά και η βοήθεια σε εκείνους που μας χρειάζονται είναι πηγές καλής διάθεσης και ψυχικής ευφορίας. Όταν βοηθάς τους άλλους, στην ουσία βοηθάς τον εαυτό σου.
2. Μην περιμένεις να γίνεις τέλειος. Ξεκινά τώρα!
Tι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, το οποίο είναι λίγο παραπάνω από ότι έκανες εχθές; Βάλε μικρά βήματα ανάπτυξης. Γράψτα σε μια λίστα. Στο τέλος της ημέρας διάβασε τα πολλά μικρά που ολοκλήρωσες. Σιγά σιγά θα κάνουν ένα μεγάλο. Και θα σου δώσουν μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοεκτίμηση.
3. Ψάξε και βρες εκείνους που είναι το ίδιο δραστήριοι όπως και εσύ.
Ή και περισσότερο. Η παρέα με ανθρώπους που έχουν ήδη καταφέρει αυτό που θέλεις θα σου δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση, καθώς επίσης θα σε πείσει ότι αυτό που επιθυμείς να γίνει…γίνεται!
4. Βάλε στόχους αλλά κράτησε την ευελιξία σου.
Το να βάλεις στόχο θα σου δώσει καλή διάθεση (η σωστή στοχοθεσία βοηθάει στην έκκριση ντοπαμίνης και ενδορφίνης – των νευροδιαβιβαστών της καλής ενέργειας, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Νικήστε τους φόβους σας» ο νευροεπιστήμονας Σρι Πιλέυ ). Στη συνέχεια όμως, κράτα ένα στρατηγικό σχέδιο επίτευξης του στόχου σου, έτσι ώστε να ξέρεις πότε είναι ασφαλές να συνεχίσεις και πότε θα ήταν έξυπνο να αλλάξεις πλεύση και να επενδύσεις το χρόνο σου αλλού για να πάρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Πάντα με στρατηγική!
5. Απόφυγε τους αρνητικούς ανθρώπους.
Το να κάνεις τακτική παρέα μαζί τους και να θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου, είναι σαν να σε πυροβολείς στο πόδι και μετά να θέλεις να πας για τρέξιμο. Η κακή ενέργεια είναι κολλητική. Το έχεις παρατηρήσει;
Οι συνήθειες, οι αξίες και οι πεποιθήσεις εκείνων με τους οποίους κάνουμε παρέα πιο συχνά, είναι μεταδοτικές, όπως αναφέρει ο Robin Sharma ένας από τους μεγαλύτερους Leadership Coaches παγκοσμίως.
6. Ανάλαβε την ευθύνη των πράξεων σου.
Αν κατηγορείς την τύχη, τους άλλους, τη μοίρα, τους γονείς σου ή τον εργοδότη σου για τις δυσκολίες που σου συμβαίνουν, στην ουσία επιτρέπεις στον εαυτό σου να πάρει το ρόλο του θύματος και δίνεις στον άλλον το ρόλο του θύτη. Είναι σαν να του ανακοινώνεις ότι έχει μερικό ή και περισσότερο έλεγχο της ζωής σου!!!
Αυτό είναι μια από τις τοξικές πρακτικές σκέψης όπως αναφέρει στο βιβλίο του Super Brain ο Deepak Chopra. Ζήτα βοήθεια για να δεις που είναι η περιοχή στην οποία μπορείς να δράσεις διαφορετικά και να απελευθερωθείς από αυτή την πρακτική. Το Life Coaching μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.
7. Ξεπέρνα τα όρια σου λίγο λίγο καθημερινά.
Αυτό θα κάνει θαύματα στην αυτοεκτίμηση σου! Αν κάνεις αυτό που πάντα έκανες, θα πάρεις αυτό που πάντα έπαιρνες…
8. Κράτησε σε καλή κατάσταση το μυαλό σου.
Εκπαιδεύσου σε έναν θετικό τρόπο σκέψης. Υπάρχουν πλέον πληθώρα μεθόδων οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο του τι σκέψη θα λάβει χώρο μέσα στο περιβάλλον του μυαλού σου. Το Life Coaching με NLP (Neurolinguistic Programming) στοχεύει ακριβώς εκεί. Με στοχευμένες ασκήσεις αλλάζουν οι νευροσυσχετισμοί και χτίζεται σταδιακά ένας νέος τρόπος σκέψης, πιο υγιής και πιο ικανός να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.
9. Μην παίρνεις την επιτυχία για αυτά που ήδη κατάκτησες πολύ στα σοβαρά.
Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, αλλά μη σταματάς τώρα. Μπορεί να χάσεις τα δώρα της αν την πάρεις ως δεδομένη.
10. Σκέψου πριν μιλήσεις. Και σκέψου και πάλι. Διάλεξε τις λέξεις σου προσεκτικά.
Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να μας ενεργοποιήσουν ή να μας αδειάσουν από ενέργεια. Δοκίμασε να μιλάς συνεχώς αρνητικά για μισή ώρα. Για τις δυσκολίες, για τους άλλους ή και για εσένα. Παρατήρησε την αλλαγή στα επίπεδα ενέργειας σου. Τώρα δοκίμασε να μιλάς για μια ιδέα, για ένα ιδανικό ή για κάποιον τον οποίο θαυμάζεις πραγματικά. Να μιλάς για κάτι για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη. Βγάλε το συμπέρασμα, από την επίδραση των λέξεων στην ίδια τη σύσταση της χημείας στο σώμα σου. Στο βιβλίο «Τα μυστικά μηνύματα του νερού» ο Μασάρου Εμότο αναφέρει ότι εκπέμπουμε στην ψηλότερη συχνότητα όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση ευγνωμοσύνης. Από την άλλη, ο θυμός, ο φόβος και το άγχος μπορούν να ρίξουν την ενέργεια που εκπέμπουμε στα χαμηλότερα επίπεδα. Και να επηρεάσουν ανάλογα τη ζωή μας!
Mε εκτίμηση,
Ελίνα Γιαχαλή
ΠΗΓΗ: www.awakengr.com