Μην χασετε

10 τρόποι να φωτίσεις ένα σκοτεινό δωμάτιο

Τα tricks που θα φέρουν αέρα ανανέωσης στο σπίτι σου

Εάν στο σπίτι σου έχεις ένα χώρο που δεν το “πιάνει” το φως του ήλιου, με αποτέλεσμα να μένει στο σκοτάδι και να μη σου δημιουργεί ήρεμα και όμορφα συναισθήματα, παρακάτω θα βρεις τους 10 τρόπους με τους οποίους μπορείς να το κάνεις πολύ πιο φωτεινό μέσα σε λίγα λεπτά:

Βάλε ένα χρωματιστό χαλί
Ένα μεγάλο, πολύχρωμο χαλί δεν χρησιμεύει μόνο για “ορίσεις” μια συγκεκριμένη περιοχή σε ένα σπίτι, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ενέργεια σε ένα δωμάτιο και να αναδείξει την αισθητική σου.

Κρέμασε καθρέφτες
Διπλασίασε την ποσότητα του ηλιακού φωτός στο δωμάτιό σου, κάνοντας το να “αναπηδήσει” μέσα από τις ανακλαστικές επιφάνειες. Κρέμασε έναν μεγάλο καθρέφτη ακριβώς απέναντι από το μεγαλύτερο παράθυρο στο δωμάτιό ή οργάνωσε μια σειρά από μικρότερους καθρέφτες για να φωτίσεις μια σκοτεινή σκάλα.

Advertisements

Ξεφορτώσου τις βαριές κουρτίνες
Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διακοσμήσεις ένα παράθυρο, οι οποίες παρέχουν προστασία της ιδιωτικής σου ζωής χωρίς να μετατρέψεις την κατοικία σου στο σπίτι του Δράκουλα. Βγάλε τις βαριές, σκοτεινές κουρτίνες που απορροφούν το φως και επίλεξε ημιδιαφανείς αποχρώσεις που επιτρέπουν στον ήλιο να εξαπλωθεί σε όλο το δωμάτιο.

Πρόσθεσε μεταλλικά στοιχεία
Ενσωματώνοντας ασημένια ή χρυσά αξεσουάρ, μπορείς να μεταμορφώσεις γρήγορα και εύκολα ένα σκοτεινό και θλιβερό χώρο. Απλώς πρόσθεσε ένα μεταλλικό καθρέφτη, ένα φωτιστικό, ένα έργο τέχνης ή ένα διακοσμητικό αντικείμενο που με τον τρόπο του αντανακλά το φως και να κάνει το χώρο να φαίνεται πιο πολυτελής.

Κόψε τις άκρες των δέντρων που είναι δίπλα στα παράθυρα
Εάν το φως του ήλιου δεν μπορεί να φτάσει στο δωμάτιο, σίγουρα δεν θα καταφέρει να το φωτίσει. Βεβαιώσου ότι κάθε δέντρο που βρίσκεται δίπλα στο παράθυρο του δωματίου είναι καλά κομμένο και απόφυγε τη φύτευση δέντρων στη νότια πλευρά του σπιτιού σου (όπως εξηγεί ένας ειδικός, ο ήλιος θα είναι πολύ ψηλά για τα δέντρα να παρέχουν σκιά το καλοκαίρι, και το χειμώνα, το φύλλωμα θα εμποδίσει τα παράθυρά σου από την ηλιακή ζεστασιά).

Mατ, όχι γυαλιστερά
Μπορεί να πιστεύεις το αντίθετο, αλλά οι γυαλιστεροί τοίχοι μπορούν να δημιουργήσουν λάμψη (αντί να αντανακλούν το φως). Οι ματ επιφάνειες, από την άλλη, αντανακλούν το φως σε κάθε κατεύθυνση.

Καθάρισε τα παράθυρα σου
Ναι, μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά απλώς και μόνο ο καθαρισμός των παραθύρων σου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο ηλιακό φως μπαίνει μέσα στο δωμάτιο. Όσο λιγότερη βρωμιά, σκόνη και πιτσιλίσματα υπάρχουν στα παράθυρά σου, τόσο περισσότερη ηλιοφάνεια μπορεί μπει στο δωμάτιό.

Advertisements

Πρόσεξε τους πίνακες
Σίγουρα, μπορεί να αγαπάς την τέχνη, αλλά την προτιμάς από μια υγιή δόση βιταμίνης D; Απόφυγε τα μεγάλα, σκοτεινά έργα τέχνης στα δωμάτια που δεν έχουν αρκετό φως. Εάν καλύψεις έναν τοίχο με πίνακες ή αφίσες, θα απορροφήσουν το μικρό ηλιακό φως που μπαίνει μέσα στο χώρο, αντί να το αντανακλούν.

…και τις βιβλιοθήκες 
Οι βιβλιοθήκες και τα χωρίσματα δεν πρέπει ποτέ να είναι παράλληλα με ένα παράθυρο, αλλιώς θα εμποδίζουν το φως. Προσέξτε καλά τη ροή του φωτός της ημέρας και σκέψου το πώς θέλεις να την προωθήσεις.

Προτίμησε το λευκό ή ένα ουδέτερο χρώμα
Ένα σκοτεινό δωμάτιο δεν είναι το ιδανικό μέρος για να πειραμαστιστείς με μια πλούσια, σκούρα παλέτα χρωμάτων. Σκέψου τι έμαθες στο δημοτικό: Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο φως θα αντανακλά. Αν οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε ουδέτερο χρώμα, μπορείς να βάψεις το ταβάνι μια απόχρωση πιο ανοιχτή έτσι ώστε να αντανακλά το φως στο δωμάτιο.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα