Μην χασετε

10 τρόποι για να γίνετε μια…υπομονετική μαμά!

Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Noël Janis-Norton, στο βιβλίο της Calmer, Easier, Happier Parenting, μας δίνει μερικές μικρές, αλλά πολύτιμες συμβουλές για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα (δικαιολογημένα) νεύρα μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο!

Η ψυχολόγος Noël Janis-Norton μας λέει: «Δεν υπάρχουν συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τα νεύρα των παιδιών μας, υπάρχουν όμως τρόποι για να διαχειριστούμε τα δικά μας νεύρα!». Ναι,  η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ουρλιάζουμε στα παιδιά μας με ευχαρίστηση, τις περισσότερες φορές το κάνουμε απλώς επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα δικά μας νεύρα!

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνουμε (πιο) υπομονετικές και ίσως καλύτερες μαμάδες

1. Ακούστε το παιδί σας 
Πρόκειται για μια πρόκληση, ειδικά αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό. Όμως, σκεφτείτε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται βοήθεια, ακόμα και αν πρόκειται για το δέσιμο των παπουτσιών του. Μπορείτε να βρείτε μια γλώσσα επικοινωνίας, μέσα από την οποία θα συνεννοείστε και θα του δίνετε μαθήματα ζωής. Πριν χάσετε την υπομονή σας, σκεφτείτε την ηλικία του και βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές! Αναλογιστείτε ότι ακόμα και «ένα λεπτό» να ζητήσετε από το παιδί σας, εκείνο το βλέπει σαν αιωνιότητα…

Advertisements

2. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο 
Δοκιμάστε να προγραμματίσετε το πρωί και το βράδυ τις έξτρα ρουτίνες σας, ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Είναι απαραίτητο για εσάς να κάνετε μια βόλτα ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, για να πάρετε οξυγόνο και να αναζωογονηθείτε! Στο σπίτι μπορείτε να στείλετε τα παιδιά στο δωμάτιό τους για να παίξουν και να δείτε λίγο τηλεόραση ή να χαλαρώσετε με το σύντροφό σας.

3. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και… μετρήστε μέχρι το δέκα 
Όταν είστε έτοιμοι να χάσετε την υπομονή σας, θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας. Σημαντικό είναι να δείτε αν αντιδράτε λόγω του στρες που έχετε μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι να περπατήσετε μέχρι το δωμάτιό σας, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να μετράτε παράλληλα αντίστροφα από το 10 και κάτω. Μετά από αυτή την κίνηση θα αντιμετωπίσετε πιο θετικά τις αντιδράσεις του παιδιού σας.

4. Εξασκηθείτε στη θετική συμπεριφορά!  
Η βασική θεωρία είναι ότι όσο πιο θετικοί είστε όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πάνε καλά και στο μέλλον. Δηλαδή, αν μιλάτε πάντα ήρεμα και ευγενικά στο παιδί, τόσες λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να σας μιλήσει άσχημα, ή να νευριάζει με το παραμικρό!

5. Σταματήστε να νιώθετε ενοχές 
Όλοι οι γονείς στις μέρες μας αναρωτιούνται συνεχώς για το πόσο καλοί είναι! Είναι απόλυτα φυσικό να κάνουμε λάθη, να μη γνωρίζουμε πολλά πράγματα που τα μαθαίνουμε στην πορεία, να μην είμαστε τέλειοι. Αλλά οι ενοχές δεν είναι καλό πράγμα. Οι ενοχές είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην αυτοπεποίθηση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση δημιουργεί, άγχη, νεύρα και αντιπαραθέσεις. Και όλα αυτά είναι δείγματα ότι δεν περνάμε καλά όχι μόνο σαν γονείς, αλλά και σαν άνθρωποι γενικότερα!

6. Μιλήστε γι’ αυτό που νιώθετε (ή … αλλιώς γράψτε γι’ αυτό…) 
Μην κλείνετε το θυμό σας σε ένα μπουκάλι, βάζοντας από πάνω ένα φελλό…Κάποια στιγμή ο φελλός θα εκραγεί. Πέστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε όλα αυτά που νιώθετε. Αν ο θυμός περάσει από τη σφαίρα του φανταστικού στη σφαίρα του πραγματικού, μόνον τότε μπορεί να ξεθυμάνει!

7. Κοιμηθείτε  καλά!

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί νεύρα και σας κάνει πιο ευαίσθητους στα ερεθίσματα. Ειδικά στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, οι γονείς κοιμούνται ελάχιστα και είναι γεμάτοι με νεύρα. Όταν έχετε την ευκαιρία, κοιμηθείτε, ώστε να κρατηθείτε ανανεωμένοι και να έχετε τη διάθεση να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του παιδιού σας.

Advertisements

8. Δώστε αληθινή προσοχή στα παιδιά σας 
Λείπετε πολλές ώρες στη δουλειά και τα παιδιά ζητούν την αμέριστη προσοχή σας όταν βρίσκεστε μαζί τους. Μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν προβλήματα για να τα προσέξετε! Κλείστε την τηλεόραση και το κινητό και παίξτε με το παιδί σας, μιλήστε και γελάστε. Αυτό σίγουρα θα μειώσει τις σκανταλιές του και κατά επέκταση και την έλλειψη υπομονής σας. Αν θέλετε να επικεντρωθεί στα λόγια σας, δοκιμάστε να του ψιθυρίσετε και όχι να του φωνάξετε, αφού κάτι τέτοιο το αναγκάζει να προσηλωθεί στα λόγια σας.

9. Πριν φωνάξετε σκεφτείτε: «Που μπορεί να βοηθήσει αυτό;» 

Τη στιγμή που θα θελήσετε να ουρλιάξετε ή να τα μαλώσετε αναρωτηθείτε: «πως θα βοηθήσει το παιδί αυτό;» Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εστιάσετε στο τι είναι σημαντικό τελικά. Οι φωνές και ο θυμός σπάνια βοηθάει την κατάσταση.

10. Κάντε ένα διάλειμμα 
Κάποιες φορές είναι καλύτερα να απομακρυνθείτε από το περιστατικό για λίγα λεπτά. Κάνετε ένα διάλειμμα για 5-10 λεπτά, αφήστε τον εαυτό σου να ηρεμήσει, σκεφτείτε  ποια είναι η καλύτερη λύση, και γυρίστε ήρεμες να λύσετε το θέμα.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα