Θρεπτική και απολαυστική τραχανόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- 700γρ. νερό
- 480γρ. γάλα
- 340γρ. τραχανά γλυκό
- 2 αβγά + 3 ασπράδια
- 250γρ. φέτα
- 100γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 5-6 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- βούτυρο και γαλέτα για το ταψί
Διαδικασία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη μισή ποσότητα γάλακτος. Μόλις πάρουν μια βράση ρίχνετε μέσα τον τραχανά και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Βράζετε μέχρι ο τραχανάς να πιει όλα τα υγρά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ το υπόλοιπο γάλα, τα αβγά και ανακατεύετε να ομογενοποιοιηθούν.
Θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά και μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε στο μίγμα με τα αβγά. Προσθέτετε τη γραβιέρα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε.
Τέλος, προσθέτετε και τον τραχανά και ανακατεύετε καλά.
Βουτυρώνετε ένα ταψί φούρνου 30×40εκ. και το πασπαλίζετε καλά με γαλέτα.
Αδειάζετε μέσα το μίγμα της πίτας και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι η πίτα να ροδίσει στην επιφάνειά της και να σταθεροποιηθεί στη σύσταση
Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει για 20-30 λεπτά πριν την κόψετε σε κομμάτια για να τη σερβίρετε.
Συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου