Εύκολα γρήγορα και οικονομικά, νηστίσιμα κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι. Φτιάξτε τα γιατί είναι πεντανόστιμα και μοσχομυριστά.
Υλικά Συνταγής
- 3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. κανελόζουμο
- ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ λεμόνι χυμό
- 1 κ.γλ. σόδα
- ¼ φλ. τσίπουρο
- 1½ φλ. σουσάμι
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- αλεύρι μαλακό ή για όλες της χρήσεις όσο σηκώσει (περίπου 1.200 γρ.)
Εκτέλεση
Για τα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι, φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά. Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ. με το μπέικιν πάουντερ). Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι, το 1 κιλό με μιας και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).
Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια.
Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μυστικά επιτυχίας για τα νηστίσιμα κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι
- Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.
- Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι να λιώσει η ζάχαρη καλά πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.
- Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια. Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο.