Τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες, το τυρί, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά και τα αθλητικά και ενεργειακά ροφήματα περιλαμβάνονται συχνά στη διατροφή των πολιτών των δυτικών κοινωνιών που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Georgia.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την Εθνική Μελέτη Υγείας της Αμερικής (2015) για να προσδιορίσουν την πρόσληψη και τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού των ενηλίκων με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Η έρευνα αξιολόγησε 26 τρόφιμα, με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο PLOS One να αποκαλύπτουν ότι τα τρόφιμα που συνήθως χαρακτηρίζονται ως «πρόχειρα» σχετίζονταν με τις φλεγμονώδεις νόσος του εντέρου.
Στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ανήκουν οι νόσος Crohn και η ελκώδη κολίτιδα. Τα πιο κοινά συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου περιλαμβάνουν την εμμένουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα, την απώλεια βάρους και την κόπωση.
Η τρέχουσα μελέτη διαπίστωσε ότι οι τηγανιτές πατάτες καταναλώνονταν από μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ότι οι άνθρωποι αυτοί έτρωγαν επίσης περισσότερο τυρί και μπισκότα και έπιναν λιγότερο 100% φυσικό χυμό σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπασχαν από τη νόσο.
Επίσης, οι πατάτες και τα αθλητικά και ενεργειακά ροφήματα και η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών σχετιζόταν σημαντικά με τη διάγνωση της νόσου, ενώ η κατανάλωση γάλακτος και ποπκόρν σχετιζόταν λιγότερο με την αντίστοιχη διάγνωση.
«Παρόλο που τα τρόφιμα που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται ως junk food σχετίζονται θετικά με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, εμείς βρήκαμε ότι τα διατροφικά μοτίβα των ανθρώπων που νοσούν είναι αρκετά παρόμοια με αυτά όσων δεν νοσούν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν μια ενδεχόμενη αλλαγή στη διατροφική πρόσληψη των πασχόντων από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου πολύ πριν τη διεξαγωγή της μελέτης», εξηγεί ο Δρ.Moon Han, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος της διατροφικής πρόσληψης στον κίνδυνο ανάπτυξης και επικράτησης των φλεγμονώδων νόσων του εντέρου, είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η επεξεργασία του φαγητού (π.χ. το τηγάνισμα) και τα ενδεχόμενα βιοενεργά συστατικά των τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν εντερική φλεγμονή και να αυξήσουν την ευαλωτότητα στις φλεγμονώδεις νόσο του εντέρου, καταλήγουν οι ερευνητές.