Μία εξαιρετική συνταγή για φασόλια γίγαντες στο φούρνο με μπέικον και γλυκόξινη σάλτσα.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 5 φέτες μπέικον
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
Για τη σάλτσα:
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 2 φλ. ντομάτα, τριμμένη
- μία πρέζα ζάχαρη
- 3 κ.σ. κέτσαπ με βαλσαμικό ξίδι
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζουμε τους γίγαντες, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
Σουρώνουμε, αδειάζουμε σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε έξτρα λιπαρή ουσία μαγειρεύουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει και να αποβάλλει αρκετό από το λίπος του.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κέτσαπ με βαλσαμικό ξίδι, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο, την κανέλα, τη ρίγανη, την πιπερίτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 15 περίπου λεπτά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες.
Ρίχνουμε διάσπαρτα τα κομμάτια μπέικον, αλάτι, πιπέρι, νερό όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα φασόλια και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και να μαλακώσουν κι άλλο τα φασόλια.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.