Ένα νόστιμο πιάτο για να απολαύσετε την Κυριακή των Βαΐων.
Από την Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
- 4 τσιπούρες (περίπου 350 γρ. η καθεμία), καθαρισμένες
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 6 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες και ελαφρώς κοπανισμένες
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι (κρατάμε τις λεμονόκουπες)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το μείγμα αρωματικών
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα αρωματικών.
Τρίβουμε τα ψάρια με τις λεμονόκουπες, τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μυρωδικών.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και τις ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα αρωματικών, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι πατάτες.
Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, ανακατεύουμε τις πατάτες και από πάνω απλώνουμε τα ψάρια.
Ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς να στεγνώσουν. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.
Ξεχωρίζουμε τα ψημένα σκόρδα και τα ξεφλουδίζουμε εύκολα, πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε με τον πολτό σκόρδου ζεστές φέτες ψωμιού.