Ένα ρόφημα που έλκει την καταγωγή του από τον τροπικό Αμαζόνιο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά έναντι των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα
Κάπου στον Αμαζόνιο, συνηθίζεται η κατανάλωση ενός ροφήματος με περιώνυμες θεραπευτικές ιδιότητες.
Το τσάι Αγιαγουάσκα (Ayahuasca) όπως ονομάζεται, το οποίο παρασκευάζεται με τον συνδυασμό του δυσεύρετου αμπελιού ayahuasca (Banisteriopsis caapi) και θάμνους chacruna (Psychotria viridis) που θάλλουν στη βλάστηση του τροπικού Αμαζονίου, περιέχει ουσίες ευεργετικές για το νευρικό σύστημα.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, ένα από τα βασικά συστατικά του τσαγιού ,που χρησιμοποιείται σε σαμανικές τελετές, η διμεθυλτρυπταμίνη (DMT), συμβάλλει στην νευρογένεση, καθώς και στον σχηματισμό άλλων νευροκυττάρων όπως τα αστρογλοιακά κύτταρα ή αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα.
Τα ευρήματα της τετραετούς μελέτης δημοσιεύονται στο Translational Psychiatry.
Όπως εξήγησε ο Δρ José Ángel Morales, ερευνητής στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε και του Ερευνητικού Κέντρου CIBERNED, τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η ουσία του τσαγιού πολλαπλασίασε τη γνωστική του ικανότητα. «Αυτή δυνατότητα μετασχηματισμού της εγκεφαλικής πλαστικότητας υποδεικνύει δυνάμει θεραπευτικές ιδιότητες για ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων».
Τι συμβαίνει με την παραισθησιογόνο δράση για την οποία φημίζεται το τσάι Αγιαγουάσκα;
Όπως εξήγησε ο Δρ Morales, η διμεθυλτρυπταμίνη συνδέεται με έναν σεροτονινεργικό υποδοχέα τύπου 2Α, ο οποίος ενισχύει την παραισθησιογόνο δράση του τσαγιού. Στη μελέτη, υπήρξε αλλαγή αυτού του υποδοχέα σε sigma υποδοχέα που δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, επιτρέποντας έτσι τη χορήγησή τους για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς.
Στις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, τα συμπτώματα προκύπτουν από τον θάνατο ορισμένων τύπων νευρώνων και, μολονότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να αναγεννά νευρωνικά κύτταρα, δεν είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση.
«Η διμεθυλτρυπταμίνη μπορεί να ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα του νευρικού συστήματος και την ικανότητα του οργανισμού να σχηματίζει νευρώνες ώστε να αποκαθιστά τις απώλειες που σχετίζονται με τις νόσους, πρόκληση είναι να ενεργοποιήσουμε την αδρανής μας ικανότητα να σχηματίζουμε νευρώνες και έτσι να αντικα» κατέληξε ο Δρ Μοράλες.