Τραγανό, πικάντικο κοτόπουλο με μπαχαρικά στο φούρνο ή στο τηγάνι με υπέροχες τραγανές πατάτες στο φούρνο σαν τηγανιτές, μαλακές εσωτερικά, τραγανές εξωτερικά, και μια υπέροχη σως ταρτάρ. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το καθημερινό οικογενειακό και όχι μόνο τραπέζι, για τα πάρτι ή το μπουφέ σας, για την εκδρομή;;; Μια συνταγή που απαιτεί χρόνο μια και έχετε και αναμονή για μαρινάρισμα αλλά σίγουρα θα αποζημιώσει εσάς και θα ενθουσιάσει όσους το δοκιμάσουν με την υπέροχη γεύση του!
Υλικά συνταγής
Για το κοτόπουλο
- 8 κοπανάκια κοτόπουλου
- 3 κούπες (720 ml) γάλα
- 3 κ.σ. (45 ml) ξύδι
Για το πρώτο πανάρισμα
- 2 κούπες (260 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
- 1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/3 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
- 2-3 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη όπως πάπρικα καυτερή, πάπρικα καπνιστή, μπούκοβο γλυκό, σουμάκ, σκόνη μουστάρδας, κόλιανδρος, κρεμμύδι (προαιρετικά)
Για το δεύτερο πανάρισμα
Advertisements
- 3 κούπες (390 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα Κορν Φλέικς (σπασμένα σε μικρά κομματάκια με το χέρι)
- 4 -5 αυγά
Για τις πατάτες
- 4-6 (1.5 κιλό) πατάτες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σπιτική σάλτσα ταρτάρ
- 200 ml. σπιτική μαγιονέζα
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 5-6 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 κ.γ. μουστάρδα πικάντικη (προαιρετικά)
- Για το σερβίρισμα
- πράσινη σαλάτα
- φέτες λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια σακούλα “zip” ρίχνετε το γάλα και το ξύδι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα για 5 λ να “σταθεί”. Σε αυτό το διάστημα θα δείτε ότι το γάλα θα φαίνεται σαν να έχει ‘κόψει’. Μετά, προσθέτετε στο μπολ τα μπουτάκια κοτόπουλου, ανακατεύετε καλά, καλύπτετε με μεμβράνη το μπολ και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 4-8 ώρες να μαριναριστεί.
- Για το πανάρισμα: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά για το 1ο πανάρισμα. Σε ένα 2ο μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι και τα κορν φλέικς από το 2ο πανάρισμα και σε ένα τριτο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά. Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο, αφαιρείτε το κάθε μπουτάκι από το μπολ με το γάλα, το βάζετε στο μπολ με το αλεύρι και τα καρυκεύματα, στη συνέχεια στο μπολ με τα αυγά και τέλος στο μπολ με το αλεύρι και τα κορν φλέικς, φροντίζοντας σε κάθε στάδιο να καλύπτετε καλά απ” όλες τις πλευρές. Το μαγειρεύετε με τις 2 παρακάτω επιλογές:
- 1. Στο φούρνο: Τοποθετείτε το παναρισμένο κοτόπουλο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα, και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς, στον αέρα, φούρνο για 18-25 λ ή μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα ανάλογα με το μέγεθός του.
- 2. Τηγανιτό: Σε μια μεγάλη, ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε τόσο σπορέλαιο όσο να καλύπτει μια στρώση με τα μπουτάκια κοτόπουλου, και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, (ρυθμίζετε τη κουζίνα σας στο 5-6 με κλίμακα το 9). Υπολογίζετε ότι για να έλθει σε κατάλληλη θερμοκρασία για τηγάνισμα (180 βαθμούς) χρειάζονται 20 λ περίπου. Προσθέτετε το παναρισμένο κοτόπουλο και το τηγανίζετε για 12-15 λ ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα ανάλογα με το μέγεθός του.
- Για τις πατάτες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα. Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες σε μικρό προς μέτριο μέγεθος. Τις τοποθετείτε σε μπολ, τις ξεπλένετε καλά και τις βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που θα τις σκεπάζει. Προσθέτετε αλάτι και τις βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 20 λ περίπου, από την ώρα που θα πάρουν βράση, ή μέχρι να μαλακώσουν τόσο, ανάλογα με το μέγεθός τους, που να τρώγονται ευχάριστα αλλά να μη σπάνε.
- Με μια τρυπητή κουτάλα τις αφαιρείτε από την κατσαρόλα, τις μεταφέρετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις αλατίζετε. Μπορείτε προαιρετικά να τις πασπαλίζεσετε και με μπαχαρικά σε σκόνη επιλογής σας, όπως κάρυ, πάπρικα, σκόρδο, μπούκοβο, σκόνη μουστάρδας κ.λ.π.
- Ψήνετε τις πατάτες σας στο προθερμασμένο φούρνο ανακατεύοντας περιστασιακά για 30 λ περίπου ή, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και γίνουν τραγανές εξωτερικά.
- Για τη σάλτσα ταρτάρ: Οι αναλογίες των υλικών μπορούν να αυξομειωθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ξεπλένετε τη κάπαρη πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό και τις στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύετε, ανακατεύοντας καλά με τη μαγιονέζα. Βάζετε τη σος στο ψυγείο για ½ ώρα τουλάχιστον πριν τη σερβίρετε, για να δέσουν οι γεύσεις.
- Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστά το κοτόπουλο με και τις πατάτες μαζί με τη κρύα σος ταρτάρ και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα μαζί με φέτες λεμονιού. Καλή σας όρεξη!
Advertisements