Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα παιδιά μοιάζει να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε ιώσεις και κρυώματα, ειδικά από την στιγμή που πηγαίνουν στο σχολείο και βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με άλλα παιδιά. Και ενώ κάθε μικροασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, ωστόσο οι γονείς σίγουρα θέλουν να προφυλάξουν τα μικρά τους και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους, ώστε να μην νοσήσουν καθόλου.
Μήπως, όμως, η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι η απάντηση σε αυτή την προσπάθεια; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί με ποιο τρόπο μπορείς να προστατεύσεις το παιδί βάσει της διατροφής του:
Πολύ συχνά, οι μανούλες ρωτάνε τον παιδίατρο να τους πει το μυστικό ώστε τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν λιγότερο. Ζητάνε να τους συστήσει βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και διάφορες άλλες ουσίες που συνήθως έχουν και περίεργες ονομασίες. Ε, λοιπόν, το μυστικό βρίσκεται στο πιάτο του παιδιού τους! Από αρχαιοτάτων χρόνων, ακόμη και ο Ιπποκράτης είχε διαπιστώσει ότι η καλή διατροφή επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου.
Ένας πιο σύγχρονος σοφός έλεγε ότι “είμαστε αυτό από το οποίο έχουμε τραφεί” για να δηλώσει ότι οι μεθοδευμένες διατροφικές συνήθειες συμβάλουν στην αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην θωράκιση της υγείας, πολύ περισσότερο για ένα παιδί. Αν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε υγιείς ενήλικες θα πρέπει από την παιδική ηλικία να τρεφόμαστε σωστά.
Όλοι σήμερα συμφωνούν ότι τα παιδιά (εκτός ειδικών περιπτώσεων) δεν χρειάζονται πρόσθετες βιταμίνες. Ωστόσο, το μυστικό είναι να τρώνε… έγχρωμα! Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουν έγχρωμη διατροφή προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που είναι ικανά να θωρακίσουν την υγεία τους, να αρρωσταίνουν λιγότερο, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο και στον αθλητισμό και ούτω καθεξής.
Τι σημαίνει, επομένως, έγχρωμη διατροφή;
Σε γενικές γραμμές, σημαίνει να τρώνε όσο περισσότερο γίνεται φρούτα και λαχανικά με ποικιλία στα χρώματά τους. Αν έχουμε υπόψη μας τα χρώματα του ουρανίου τόξου,τότε θα πρέπει αν συγκεντρώνουμε στο πιάτο του παιδιού όσο γίνεται περισσότερα φαγώσιμα με χρώμα, ώστε το πιάτο να μοιάζει με το ουράνιο τόξο!
Πώς μπορεί να γίνει αυτό, ποια είναι τα απαιτούμενα τρόφιμα και ποιες χρήσιμες ουσίες περιέχουν;
Πράσινο χρώμα:
Τα τρόφιμα που έχουν πράσινο χρώμα είναι τα χόρτα, όπως το σπανάκι και το σταμναγκάθι, οι πιπεριές, αλλά και τα πράσινα φασόλια, τα λάχανα, το κουνουπίδι, το αγγούρι, οι μπάμιες κλπ.
Περιέχουν ουσίες που εξουδετερώνουν τις τοξίνες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στον οργανισμό του παιδιού από την κακή διατροφή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προστατεύουν την όραση.
Κόκκινο χρώμα:
Τα τρόφιμα με κόκκινο χρώμα είναι οι ντομάτες, τα παντζάρια, τα μήλα, τα κεράσια, το ρόδι, τα σταφύλια, τα κόκκινα φασόλια, οι φράουλες κλπ.
Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από το άγχος, και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των κυττάρων, ώστε να διατηρούνται πιο νέα και ικανά να καταπολεμήσουν τα διάφορα μικρόβια που θα μπουν στον οργανισμό του παιδιού.
Κίτρινο χρώμα:
Τα τρόφιμα με κίτρινο χρώμα είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μούρα, οι κίτρινες πιπεριές, τα κίτρινα τυριά, ο κρόκος του αυγού κλπ.
Όλα τα κίτρινα τρόφιμα περιέχουν την σπουδαία βιταμίνη C, η οποία προστατεύει από όλα τα μικρόβια και τις ιώσεις, αποτελεί δομικό στοιχείο του αίματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας και βοηθάει στην παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο αναπλάθει γρήγορα τις βλάβες των ιστών από αρρώστιες και κακώσεις.
Άσπρο χρώμα:
Οι τροφές με άσπρο χρώμα είναι βεβαίως τα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά, αλλά και το ασπράδι του αυγού κλπ.
Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή δομή των οστών του παιδιού. Επίσης, και τα δόντια έχουν ανάγκη την παρουσία του ασβεστίου. Επιπλέον, το ασβέστιο ρυθμίζει την σύσπαση των μυών και την μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καλή στήριξη του σώματος, στην ισορροπία, στην καλή απόδοση στο σχολείο κλπ.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε χρώματα με φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά θα θωρακίσει το παιδί, ώστε να αρρωσταίνει το λιγότερο δυνατό και να έχει καλύτερη απόδοση στο σχολείο και τα αθλήματα.
Δρ. Σπύρος Μαζάνης. Παιδίατρος – Νεογνολόγος