Και το αποδεικνύουν αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας.
Σου έχει τύχει να πρέπει να αποφασίσεις για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά να μην μπορείς; Να έχεις εξαντλήσει όλη τη σκέψη σου αλλά να μη γίνεται να καταλήξεις κάπου και το μόνο που να φαίνεται λογικό να είναι το ενδεχόμενο να κοιμηθείς και να δεις πώς θα ξυπνήσεις;
Ε, φαίνεται ότι αυτό είναι και το ιδανικό! Το επόμενο πρωί σίγουρα θα ήξερες τι να κάνεις…
Στο πλαίσιο έρευνας που εκπονήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Bristol και δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, μελετήθηκαν οι αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα και τις αντιδράσεις πριν και μετά τον ύπνο. Προέκυψε λοιπόν ότι ένας “υπνάκος” μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Στόχος της εν λόγω έρευνας ήταν να καθορίσει αν κλείνοντας για λίγο τα μάτια μπορούμενα επεξεργαστούμε υποσυνείδητα τις όποιες πληροφορίες, καθώς επίσης και πώς αυτό θα επηρέαζε τη συμπεριφορά μας και τον χρόνο αντίδρασης. Τελικά, όντως, κάτι τέτοιο συμβαίνει. Πώς; Βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία που στο τέλος βοηθά να επεξεργαστούμε πληροφορίες που δεν ξέραμε καν ότι γνωρίζαμε.
Και πριν από αυτή την έρευνα γνωρίζαμε ότι ο ύπνος βοηθά στη λύση προβλημάτων αλλά νομίζαμε ότι η βοήθεια αυτή εστιαζόταν μόνο στην ξεκούραση. Και με “καθαρό κεφάλι” το πρωί καταλήγαμε σε αποφάσεις.
Τώρα μαθαίνουμε το πώς ακριβώς αυτό συμβαίνει.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ακόμη και ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα επεξεργασίας της πληροφορίας. Επιπλέον, υποστηρίζεται πως οι πληροφορίες που συλλέγουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεξεργαστούν πολύ πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και νιώσεις πιεσμένη, μην ντραπείς να πεις ότι χρειάζεσαι έναν… υπνάκο! Έχεις και επίσημη δικαιολογία με επιστημονική βάση!