Υλικα
1 φλυτζανι νερό χλιαρό
3 φακελάκια μαγιά ξηρη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. ελαιόλαδο
½ λίτρο φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
180 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκονη
½ κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι η γοχ
φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση η σουσαμι
ΠΡΟΖΥΜΙ
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Τη λαδώνουμε ελαφρώς και τη βάζουμε μέσα σ’ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.Μόλις διπλασιαστει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και την πλάθουμε ο,τι σχήματα θελουμε .
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 β. Ψήνουμε μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Μπορούμε επίσης να τα διακοσμήσουμε με φιλέ αμυγδάλου σουσάμι , ο,τι έχουμε.