Η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ με λουκάνικα και πιπεριές που σερβίρουν κατ’ εξοχήν στο Πήλιο. Με την διαφορά ότι αντί για πιάτο θα μπει σε ένα καρβέλι και θα το γεμίσει με την νοστιμιά του. Πρέπει να το δοκιμάσετε.
Υλικά
- 1 καρβέλι χωριάτικο ψωμί
- 600γρ. λουκάνικα χωριάτικα, τύπου Μυκόνου, σε φέτες
- 350γρ. κατσικίσιο τυρί, σε κυβάκια
- 800γρ. πιπεριές πράσινες κέρατα, σε μακριές λωρίδες
- 400γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε μακριές λωρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 800γρ. ντομάτες φρέσκες και ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη, ή ντοματάκια κονκασέ
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ψήνετε τα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι και πετάτε το λίπος που θα βγάλουν. Στο ίδιο σκεύος σοτάρετε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές και από τις δύο πλευρές.
Όταν μαλακώσουν προσθέτετε το κρεμμύδι και μετά από λίγο την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Μετά την πρώτη βράση ρίχνετε τα λουκάνικα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε με μια οριζόντια τομή ένα καπάκι από το καρβέρλι και αδειάζετε την ψίχα του. Ανακατεύετε το μισό τυρί με το σπεντζοφάι και το μεταφέρετε κουταλιά κουταλιά μέσα στο καρβέλι. Μοιράζετε από πάνω το υπόλοιπο τυρί, σκεπάζετε το καρβέλι με το καπάκι του, βρέχετε τα χέρια σας και το ραντίζετε.
Το ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά να ζεσταθεί καλά και το σερβίρετε ζεστό πάνω σε ξύλο κοπής αμέσως μόλις το ξεφουρνίσετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή