Σήμερα μαγειρεύουμε πεντανόστιμο γαύρο στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας και ζεστή πατατοσαλάτα
Πεντανόστιμος γαύρος φουρνιστός με σκορδάτη σάλτσα μουστάρδας-λεμονιού σερβιρισμένος με μια ελαφρώς όξινη ζεστή πατατοσαλάτα με ελιές και άρωμα λεμονιού. Μια εύκολη και απλή συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου για ένα νοστιμότατο και υγιεινό πιάτο για το καθημερινό, και όχι μόνο, οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά συνταγής
Για το γαύρο
- 1 κιλό φρέσκος γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη σε φετάκια
Για τη πατατοσαλάτα
- 850 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
- 1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κ.γ. ξερή, τριμμένη
- 1 κοφτό κ.γ. ξύσμα λεμονιού κατά προτίμηση από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κ.σ. φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το γαύρο:
Αφαιρείτε τα λέπια από το γαύρο, τον ξεπλένετε καλά για να απομακρύνετε τυχόν εντόσθια και τον στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας. Μετά τον απλώνετε σε ένα ταψάκι, που να τον χωράει ακριβώς σε μια στρώση, τον αλατίζετε και τον αφήνετε στο ψυγείο για 15 λ ή μέχρι να τον ψήσετε. Με αυτό τον τρόπο το ψάρι απορροφάει το αλάτι και γίνεται πιο νόστιμο.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα φετάκια σκόρδου και πιπέρι, τα αναμιγνύετε καλά και περιχύνετε το γαύρο στο ταψάκι, φροντίζοντας να πάει παντού το μείγμα. Ψήνετε το γαύρο σας σε καλά προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 12-13 λ.
Για τη πατατοσαλάτα:
Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνετε τις πατάτες και 3/4 φλ. τσαγιού νερό και σκεπάζετε με το καπάκι. Το νερό δεν θα σκεπάσει τις πατάτες, αλλά δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλο γιατί θα μαγειρευτούν με τους υδρατμούς.
Τις βράζετε στην υψηλότερη δυνατή φωτιά για 3 λ, μέχρι να πάρει βράση το νερό, και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9, στο 1/2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 3) και τις σιγοβράζετε για 20 λ, πάντα με σκεπασμένο το καπάκι.
Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι αν έβρασαν και αν «κρατάνε», συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα μέχρι να γίνουν. Τις μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το λάδι, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε απαλά. Μοιράζετε το γαύρο στα πιάτα και τον συνοδεύετε με την πατατοσαλάτα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και καλή σας όρεξη!
Ελληνίδα Νοικοκυρά | Πατήστε εδώ και δείτε τις πιο νόστιμες συνταγές και τα καλύτερα μυστικά μαγειρικής