Να αναφέρω κάπου εδώ ότι προτιμώ το κατεψυγμένο χταπόδι (συγγνώμη μαμά), γιατί το φρέσκο χρειάζεται βράσιμο σε ξύδι για μισή ώρα και εκτός του ότι δεν χρειάζεται να χάσουμε χρόνο γι’ αυτό, η μυρωδιά του βραστού ξυδιού μπορεί να με κάνει και να μετακομίσω από το να αναγκαστώ το μυρίσω.
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (500 γραμ.)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1-2 φύλλα δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια του. Χωρίζουμε τη σακούλα από τα πλοκάμια του και το κόβουμε σε κομμάτια. Το κατεψυγμένο χταπόδι υπάρχει περίπτωση να είναι ήδη καθαρισμένο. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πώς να αφαιρέσετε το δόντι και τα μάτια απλά κόψτε χαμηλά έτσι ώστε να κρατήσετε μόνο τα πλοκάμια.
Πλένουμε με άφθονο νερό και αφήνουμε να στραγγίσει.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και 2 φλυτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη δάφνη και το μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45′ με 1 ώρα.
Κοιτάμε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι και τσεκάρουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμί στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα μακαρονάκια και αφήνουμε να βράσουν.Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να μαγειρευτούν και να είναι έτοιμα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο, εμένα μ’ αρέσει στο πιάτο να βάζω φρέσκο πιπέρι και ίσως λίγο μαϊντανό φρέσκο για γαρνιτούρα. Αν φυσικά το χταπόδι δεν μου έχει βγει σόλα και δεν τρώγεται. Σε αυτή την περίπτωση τρέχουμε σε ένα εστιατόριο παίρνουμε 4 μερίδες και τοποθετούμε στην κατσαρόλα που μαγειρέψαμε ενώ έχουμε φροντίσει να ξεφορτωθούμε τα πειστήρια. Σερβίρουμε στους φίλους μας και δεν λέμε κουβέντα.
Αν στο τέλος έχουν πάει όλα στραβά, τα παρατάς και πας με την παρέα σου στο Überness να τα βρεις όλα έτοιμα.
Καλή επιτυχία!