Διαλέξτε μεγάλα ζυμαρικά γι’ αυτή την ιταλιάνικη συνταγή, όπως paccheri (που μοιάζουν με ριγωτά κανελόνια) ή κοχύλες, για να φωλιάσει μπόλικη σάλτσα στο εσωτερικό τους.
Από τον Χριστόφορο Πέσκια
Υλικά
- 1 κιλό ψαχνό από αρνίσιο μπούτι,
σε κομματάκια 15 γρ. - 100 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/4 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 2 κουτ. γλυκού, ξερό
- 1/4 μάτσο φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
- 1/4 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 3 φύλλα δάφνης
- 150 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
- 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, σε κυβάκια
- 1 πακέτο (500 γρ.) paccheri ή κοχύλες
- 120 γρ. ξερή μυζήθρα Κρήτης, τριμμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το αρνί στο μισό λάδι, για 10-15 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κρασί σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθεί κατά τα 2/3.
- Το ρίχνουμε στο κρέας μαζί με τα λαχανικά και την ντομάτα (αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό για να καλυφθούν τα υλικά) και αφήνουμε το φαγητό να κοχλάσει.
- Ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί και αποσύρουμε.
- Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα ή σε ταψί, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 100°C, περίπου για 6 ώρες, μέχρι να έχουμε ένα μελωμένο ραγού.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο ραγού και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, με ανοιχτό καπάκι.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.
Advertisements
Advertisements