Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics δείχνει τον τρόπο στους νέους γονείς, ώστε να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των νέων μαμάδων αγχώνεται για τον καθαρισμό της πιπίλας του βρέφους, αποστειρώνοντας την συχνά και υπερβολικά.
Η πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, του Πανεπιστημίου του Gothenburg στη Σουηδία, επιβεβαιώνει ότι τα μωρά που είχαν έρθει σε επανειλημμένη επαφή με το σάλιο των γονιών τους, είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα και 37 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα ή τροφικές αλλεργίες σε ηλικία 18 μηνών.
Έτσι, οι γονείς που καθαρίζουν την πιπίλα των βρεφών τους πιπιλώντας την πρώτα οι ίδιοι, μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών.Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό πιθανά οφείλεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού από μικρόβια που μεταφέρονται στα βρέφη από το σάλιο τους.
Βασική προϋπόθεση, φυσικά, είναι ότι οι γονείς δεν έχουν συμπτώματα ασθένειας, την οποία μπορεί να μεταδώσουν μ’ αυτό τον τρόπο στο παιδί τους.
Αλλεργίες
Οι αλλεργικές νόσοι που συνήθως απασχολούν και την παιδική ηλικία είναι, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, κυρίως η ατοπική δερματίτιδα, η τροφική αλλεργία, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Φαίνεται πως συνήθως, ακολουθούν μία συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης και εξέλιξης και αυτό ονομάζεται “ατοπική πορεία”.
Τα συμπτώματα των αλλεργικών νόσων συνήθως είναι καθημερινά με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Πολλές φορές επίσης, επηρεάζεται σημαντικά και η σχολική τους επίδοση. Τις περισσότερες φορές η συμπτωματολογία δεν είναι ξεκάθαρη ( π.χ. ένα παιδί με ρινίτιδα συνήθως αναφέρεται ως ¨συνέχεια κρυωμένο¨) και καθυστερεί η διάγνωση.