Μην χασετε

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D και τι πρέπει να κάνετε

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός μελετών έχει δημοσιευτεί σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Μικρή ποσότητα μόνο προσλαμβάνεται από τις τροφές. Λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως ορισμένα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά, το συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Φαίνεται παράδοξο αλλά στην ηλιόλουστη χώρα μας όπως και σε άλλες Μεσογειακές χώρες τα επίπεδα βιταμίνης D είναι συχνά πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνηθέστερη από τις βορειότερες χώρες. 

Τα τελευταία  χρόνια επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D όχι μόνο στη σκελετική, αλλά και στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Advertisements

Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism όσοι ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, παρουσίασαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με εκείνους που είχαν έλλειψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συσχετίστηκε με αύξηση 4% στην επιβίωση μεταξύ των ατόμων με καρκίνο. Η ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και τα ποσοστά επιβίωσης βρέθηκαν σε ασθενείς με λέμφωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου, αναφέρει το περιοδικό Anticancer Research.

Ωστόσο στην παρούσα φάση υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις μόνο για το ότι η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D βοηθάει στην πρόληψη των καταγμάτων και στην πρόληψη των πτώσεων.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή οποιασδήποτε ασθένειας που περιλαμβάνει την καρδιά τα οστά και πολλά όργανα. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D ή όχι. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες υγείας. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D οδηγεί σε ραχίτιδα, δημιουργώντας μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Advertisements

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σημάδια ανεπάρκειας βιταμινών δεν γίνονται αντιληπτά, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα . Μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και είναι παρόμοια με τα συμπτώματα ενός ευρέος φάσματος ασθενειών – καθιστώντας δύσκολο για ένα άτομο να καταλάβει εάν πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Μερικά από τα κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι τα εξής.

Εξάντληση

Εύθραυστα οστά

Ανησυχία

Κατάθλιψη

Πόνος στην πλάτη

Μυϊκή αδυναμία

Χαμηλή αντοχή

Advertisements

Συνεχείς μεταβολές της διάθεσης

Μυϊκός πόνος

Χρόνιος πόνος

Συχνά κατάγματα οστών

Κούραση

Απώλεια μαλλιών

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D

Οι κυριότεροι λόγοι που ευθύνονται για την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνη είναι οι εξής.

Περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως

Χαμηλή κατανάλωση των συνιστώμενων επιπέδων βιταμίνης

Σκούρο δέρμα

Η αδυναμία των νεφρών να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργό μορφή της

Η αδυναμία της πεπτικής οδού να απορροφήσει επαρκώς τη βιταμίνη D

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Διατροφή

Ρύπανση

Ηλικία

Θεραπεία για ανεπάρκεια βιταμίνης D

Οι κύριες θεραπείες για ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι οι ακόλουθες

Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D. Η συνιστώμενη δόση για τους περισσότερους ενήλικες είναι 600 IU, ενώ για τους ενήλικες ηλικίας άνω των 70 ετών το RDA είναι 800 IU. Για τα παιδιά κάτω των 12 μηνών, είναι 400 IU.

Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τόνο, σολομό και σκουμπρί, καθώς και έλαια από συκώτι ψαριών. Επίσης, τρόφιμα όπως το τυρί και οι κρόκοι αυγών περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D.

Αυξήστε την έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως, κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες που κάνουν επίσης καλό και στη γενική υγεία.

jenny.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα