Αν διστάζετε να βάλετε λάδι στη σαλάτα σας προκειμένου να γλιτώσετε μερικές θερμίδες, περισσότερο κακό παρά καλό κάνετε, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Κι αυτό γιατί ό,τι κερδίζετε σε θερμίδες το χάνετε σε διατροφική αξία.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, η προσθήκη μιας λιπαρής ουσίας στη σαλάτα πολλαπλασιάζει τη θρεπτική αξία των λαχανικών. Συγκεκριμένα, η μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι τα λιπαρά ενισχύουν την απορρόφηση οκτώ θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την υγεία. Από την άλλη, τρώγοντας ακριβώς την ίδια σαλάτα χωρίς την προσθήκη λιπαρών τα συστατικά θα απορροφηθούν σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Τα οκτώ συστατικά που μελέτησαν οι ερευνητές ήταν τέσσερα καροτενοειδή (άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο), δύο μορφές της βιταμίνης Ε, η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη Α, η οποία παράγεται στο έντερο από το άλφα και το βήτα καροτένιο. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Γουέντι Γουάιτ, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, η καλύτερη απορρόφηση όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, από την αυξημένη προστασία ενάντια στον καρκίνο έως τη μείωση του κινδύνου οφθαλμολογικών προβλημάτων.
Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα θρεπτικών συστατικών που απορροφά ο οργανισμός είναι ανάλογη της ποσότητας λιπαρών στη σαλάτα. Τα μεγαλύτερα οφέλη προέκυψαν στη μελέτη από την προσθήκη 32 γραμμαρίων λαδιού στη σαλάτα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε σχεδόν δύο κουταλιές της σούπας λάδι.
Μη φοβάστε το λάδι λοιπόν! Προσθέστε το άφοβα στη σαλάτα σας και απολαύστε τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη του!