Οσομπούκο σε σάλτσα ντομάτας με λαχανικά και μυρωδικά! Osso Buco… ένα υπέροχο Ιταλικό πιάτο! Osso στα ιταλικά σημαίνει κόκαλο και Buco τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κότσι. Το κόκαλο στο κέντρο του με το μελωμένο μεδούλι πλαισιώνεται από τρυφερά κομμάτια κρέατος. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο, απαιτητικό στη παρασκευή του, την υπομονή σας μιας και το σιγοβράζετε για 2-2½ τουλάχιστον ώρες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.
Υλικά συνταγής
- 3 ½ κιλά οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι)
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο σέλερι
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρότα (ή χοντροτριμμένα στο τρίφτη)
- 6-8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (40 γρ. περίπου)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πασπάλισμα του κρέατος
- αλάτι πιπέρι
- 1 ½ λευκό κρασί
- 1 ½ ζωμό κρέατος
- 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι
- 1 λεμονιού το ξύσμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε τα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μικρό μπολ, τα σκεπάζετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 15 λ. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και κρατάτε στην άκρη το νερό που τα μουλιάσατε.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα καρότα πασπαλισμένα με 2-3 πρέζες αλάτι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1 λ. Αφαιρείτε τα λαχανικά από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια οσομπούκο και τα αλευρώνετε ελαφρώς και από τις 2 πλευρές. Μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο τσιγαρίζετε το κρέας και από τις 2 πλευρές (αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο) μέχρι να ροδίσουν καλά και κάνουν “κρούστα”.
- Μεταφέρετε τα σοταρισμένα λαχανικά πάλι στο τηγάνι με το κρέας, το σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε για λίγα δευτερόλεπτα να “αναπνεύσει”. Προσθέτετε το ζωμό κότας, τα στραγγισμένα μανιτάρια πορτσίνι, το νερό από τα στραγγισμένα μανιτάρια σουρωμένο, το πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε απαλά.
- Σκεπάζετε το τηγάνι (ή τη κατσαρόλα), χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 2 – 2 ½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και μελώσει καλά η σάλτσα του. Αν απαιτείται, κατά τη διάρκεια του βρασίματος, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό κότας ή ζεστό νερό.
- Σερβίρετε το φαγητό σας με ρύζι, ή σπαγγέτι, ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ. Επίσης για πιο γεμάτη γεύση αλλά και υπέροχη εμφάνιση το γαρνίρετε με “Gremolata“ (Γκρεμολάτα) την οποία θα φτιάξετε ως εξής: Αναμιγνύετε καλά 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και το ξύσμα ενός λεμονιού.
Advertisements