Κούλουμα με σπιτικό φαγητό απ’ τα χεράκια σου!
Δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει αυτή την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχω ιδέα αν θα την περάσεις έξω, σεργιανίζοντας σε πράσινους λόφους με τον χαρταετό σου και καλοσωρίζοντας την άνοιξη, ή μέσα επειδή θα βρέχει.
Αυτό που ξέρω είναι ότι – ακόμα κι αν δηλώνεις “μη παραδοσιακός τύπος”- θα ακολουθήσεις το έθιμο και όλο και σε κάποιο τραπέζι θα βρεθείς, παρέα με οικογένεια ή/και φίλους. Και θα καταβροχθίσετε νηστίσιμες λιχουδιές. Αν είσαι από αυτούς που το οργανώνουν, σου μάζεψα τις αγαπημένες μου συνταγές για την πιο χαλαρή Δευτέρα του χρόνου. Εσύ ποιες θα φτιάξεις;
Words: Άννα Χαλικιά
Photography: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Μεζεδάκια
Μαϊντανοσαλάτα
Μπόλικο μαϊντανό, σκόρδο, λεμόνι και αμύγδαλα θέλει αυτή η συνταγή για να γίνει το αγαπημένο σου ντιπ για τη λαγάνα.
Υλικά για τη μαϊντανοσαλάτα
- 2 ματσάκια μαϊντανό, τα φύλλα
- 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 30 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κάπαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ετοιμάζουμε τη μαϊντανοσαλάτα.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το μαϊντανό, το σκόρδο, τα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού, την κάπαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Χτυπάμε τα υλικά για 3-4 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι (για μη νηστίσιμη) και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Δοκιμάζουμε τη μαϊντανοσαλάτα και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουμε την μαϊντανοσαλάτα με ζεστό ψωμί ή σε θερμοκρασία δωματίου
Χούμους
Το πιο αέρινο, νόστιμο, σκορδάτο χούμους που δοκίμασες ποτέ, δε θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της Κ. Δευτέρας.
Υλικά
- 250 γρ. ξερά ρεβύθια
- 120 γρ. Ταχίνι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
- ~200 ml ζωμό των ρεβυθιών
- 150 ml ελαιόλαδο
- 100 ml παγωμένο νερό
- 1 κ.σ. κύμινο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- καπνιστή πάπρικα για το σερβίρισμα
- μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1) Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό αποβραδίς, για 8-12 ώρες. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό στο οποίο τα μουλιάσαμε και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά – 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, κρατώντας περίπου 200 ml απο το νερό στο οποίο έβρασαν.
2) Βάζουμε τα ρεβύθια, το χυμό λεμόνι, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι κατά προτίμηση, το σκόρδο και το Ταχίνι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν ελαφρώς. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σταδιακά και το ζωμό των ρεβυθιών. Χτυπάμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.
3) Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χούμους λείο και κρεμώδες, γα περίπου 5 λεπτά.
4) Σερβίρουμε το χούμους χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό. Ιδανικά, το συνοδεύουμε με ψημένες αραβικές πίτες.
Ρεγγοσαλάτα
Την ταραμοσαλάτα την αγαπάς. Τί θα έλεγες φέτος, για την αλλαγή, να φτιάξεις ρεγγοσαλάτα με καπνιστή ρέγγα; Λεμονάτη, σκορδάτη, πεντανόστιμη.
Υλικά
- Αυγά απο μια ρέγγα καπνιστή γκαστρωμενη (~45 γρ.)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Μισό κρεμμύδι (μικρό)
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 150 γρ. ψίχα χωριάτικου ψωμιού (~ 1/2 φλιτζάνι)
- 60 ml ελαιολαδο
- 2 κ.σ. σόδα (το αναψυκτικό)
Εκτέλεση
1) Βάζουμε το ψωμί σε μπολ και το καλύπτουμε με νερό. Μόλις μουλιάσει καλά, το στραγγίζουμε με τα χέρια και το βάζουμε σε πετσέτα κουζίνας. Στρίβουμε την πετσέτα πολύ καλά, μέχρι να στραγγίξει τελείως το νερό.
2) Βάζουμε στο πολυμίξερ το ψωμί, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξίδι, το λεμόνι και και τον ταραμά και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
3) Αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, όσο το μίξερ είναι σε λειτουργία. Μόλις τελειώσει όλο το λάδι, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
4) Προσθέτουμε την σόδα, χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.
Λαγάνες
Η πιο γρήγορη σπιτική λαγάνα
Οι σπιτικές λαγάνες έχουν άλλη γεύση. Κι αν βαριέσαι την κλασική, μπορείς να τους δώσεις γεύση από ρίγανη, λιαστές ντομάτες, σκορδοπίπερο και ότι άλλο σε εμπνέει.
Υλικα για τις λαγάνες
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
- 2 κούπες χλιαρό Νερό (~35oC)
- 400 γρ. Aλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 400γρ. Αλεύρι Ζυμωτό, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 2 κ.γ. Αλάτι
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. Ζάχαρη
- Σουσάμι
Ιδέες για γεύση και άρωμα
- Πάστα λιαστής ντομάτας ή λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- Ρίγανη και ελιές
- Ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια κτλ)
- Σκορδοπίπερο
- Πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- Αποξηραμένο ή τηγανητό κρεμμύδι
Εκτέλεση
1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′ να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.
2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και σιγά σιγά εναλλάξ τα άλευρα με το νερό και το αλάτι.
3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
4. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέστε στην κάθε μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής σας την ώρα που τη ζυμώνετε.
6. Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι.
7. Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν.
Σερβίρετε αμέσως
Σαλάτες-λαχανικά
Ρεβιθοσαλάτα με αβοκάντο και πράσινη σος ταχινιού
Αυτή η ρεβιθοσαλάτα δε θυμίζει σε τίποτα τα πατροπαράδωτα τραπέζια της Κ. Δευτέρας. Όμως το αβοκάντο έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας, τα ελληνικά ρεβίθια είναι πάντα νόστιμα και το ταχίνι είναι βάση για υπέροχη σος.
Υλικά για τη σαλάτα
- 500 γρ. ρεβύθια ξερά, μουλιασμένα αποβραδίς για 8-12 ώρες
- 10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 μικρά αγγουράκια, ξεσποριασμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
- 1 αβοκάντο
- καβουρδισμένο σουσάμι
Υλικά για τη σος
- ½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
- 90 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 60 ml Παρθένο Σησαμέλαιο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 80 ml νερό & επιπλέον, εάν χρειαστεί
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1) Βράζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό για περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται. Τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού, αλατίζουμε καλά το νερό. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
2) Ετοιμάζουμε τη σος. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μούλτι και χτυπάμε καλά, ώστε να έχουμε μια ρευστή σος. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναχτυπάμε.
3) Σε μπολ βάζουμε τα ρεβύθια, τα ντοματίνια, τα αγγουράκια, την πιπεριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και περιχύνουμε με τη σος. Ανακατεύουμε ώστε να δέσουν τα υλικά της σαλάτας. Σερβίρουμε με λεπτές φέτες αβοκάντο (που θα κόψουμε λίγο πριν, για να μην αλλοιωθεί το χρώμα τους) και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.
Πικάντικη σαλάτα με κουνουπίδι και σος ταχινιού
Αυτή η νηστίσιμη σαλάτα είναι η απάντηση σε όσους δεν πολυτρώνε λαχανικά και νομίζουν ότι το κουνουπίδι δεν μπορεί να είναι πεντανόστιμο. Κυρίως πιάτο από μόνη της!
Υλικά για τη σαλάτα
- 1 κουνουπίδι χωρισμένο σε φουντίτσες
- 1 μάτσο άγρια πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα
- 100 γρ. ωμά ασπρισμένα αμύγδαλα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πάπρικα καπνιστή, καυτερή
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Υλικά για τη σος
- 1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο, περίπου 2Χ2 εκ.
- 90 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ. ξύδι
- 6 κ.σ. νερό & όσο χρειαστεί
Εκτέλεση
1) Αραδιάζουμε σε ταψί το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και το πορτοκάλι, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο ώστε να πάει παντού και προσθέτουμε διάσπαρτα τα αμύγδαλα.
2) Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καπνιστή πάπρικα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190οC, στο γκριλ, για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να αποκτήσουν λίγο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.
3) Ετοιμάζουμε τη σος. Βάζουμε το τζίντζερ, το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση, το ξύδι και 6 κ.σ. νερό σε μούλτι και χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη, παχύρρευστη σος. Εάν μας φαίνεται πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό και ξαναχτυπάμε.
4) Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σος και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τip: Μπορείτε να βράσετε για λίγο το κουνουπίδι πριν το βάλετε στον φούρνο αν το θέλετε πιο μαλακό, ή να το αχνίσετε ελαφρώς.
Θαλασσινά
Χταπόδι με κοκκινιστό κριθαράκι & άρωμα ούζου
Κάτι σαν κριθαρότο, κάτι σαν γιουβετσάκι κατσαρόλας με χταπόδι, αυτό το μεθυσμένο κριθαράκι με μπόλικη ντοματούλα, σκόρδο, μαϊντανό θα σου θυμίσει στο καλοκαίρι.
Υλικά
- 1 χταπόδι 1,5 κιλό, πλυμμένο και καθαρισμένο
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 80 ml ούζο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1,2 λίτρο ζεστό νερό
- 200 ml ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι
- 400 γρ. τριμμένη ντομάτα, αποφλοιωμένη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό & λίγο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1) Βράζουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ώστε να βγάλει τα υγρά στα οποία θα βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά, σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml απο το ζωμό του.
2) Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια, αφαιρούμε τις εσωτερικές μεμβράνες απο την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.
3) Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.
4) Ρίχνουμε το τεμαχισμένο χταπόδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για περίπου 2-3 λεπτά.
5) Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 600 ml περίπου απο το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατα προτίμηση και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
6) Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό και το ζωμό στο οποίο έβρασε το χταπόδι ανακατεύοντας συχνά. Όταν αρχίσει να μελώνει το χταποδάκι, αλλά πριν στεγνώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
7) Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σαλάτα μαυρομάτικα με γαρίδες
Τα μαυρομάτικα σε σαλάτα τα ξέρεις. Δοκίμασέ τα με γαρίδες, μπόλικα μυρωδικά, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες και χυμό λάιμ και θα βάζεις στο πιάτο σου ξανά και ξανά (και ξανά).
Υλικά
- 1 πακέτο φασόλια μαυρομάτικα
- 1/2 κιλό γαριδάκι καθαρισμένο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 μάτσο μαϊντανό ή μυρώνια ή κόλιανδρο
- 1 lime
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 καυτερές πιπερίτσες
- Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ούζο
Εκτέλεση
1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε τα μαυρομάτικα και γεμίστε με νερό. Βάλτε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλετε. Λίγο πριν τα κατεβάσετε, αλατίστε.
2. Παράλληλα ετοιμάστε τις γαρίδες. Σε ένα τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
3. Αφαιρείτε τις πιπεριές και τα σκόρδα και προσθέστε τις γαρίδες. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά και αλατοπιπερώνετε.
4. Ρίξτε στο τηγάνι το ούζο και αφήνετε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκόολ. Σβήστε με τον χυμό μισού lime και κατεβάστε από τη φωτιά. (Μπορείτε μόλις ρίξετε το ούζο να φλαμπάρετε τις γαρίδες ανάβοντας το ούζο με φωτιά, αλλά με μεγάλη προσοχή να είστε σε ανοιχτό χώρο και κυρίως όχι κάτω από τον απορροφητήρα γιατί θα πιάσει φωτιά το φίλτρο του).
5. Σουρώστε τα μαυρομάτικα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Ρίξτε τις γαρίδες μαζί με το ζουμί από το μαγείρεμά τους, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
6. Ραντίστε με ελαιόλαδο και ρίξτε τον χυμό από το υπόλοιπο lime.
Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε τη σαλάτα με μαυρομάτικα και γαρίδες κρύα ή ζεστή.
Μεθυσμένα αχνιστά μύδια με σκόρδο
Σκόρδο, κρασί, μαϊντανός αρωματίζουν το ζωμό που θα αχνίσουν τα μύδια. Τώρα ξέρεις που θα βοητήξεις όλη αυτή τη λαγάνα.
Υλικά
- 2 κιλά μύδια φρέσκα
- 3 κόκκινες πιπεριές
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κρεμμύδια
- 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα Dijon
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό μάτσο μαϊντανό
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια, τρίβοντας τα με ένα σφουγγάρι μέχρι να φύγει κάθε ακαθαρσία.Τραβάμε το μουστάκι στο πλάι μέχρι να ξεκολλήσει. Ξεπλένουμε.
2. Κόβουμε τα λαχανικά και το σκόρδο σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
3. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και αμέσως τα μύδια και την μουστάρδα.
4. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και σκεπάζουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (περίπου 4 λεπτά).
5. Σερβίρουμε με όλο το ζουμί και φρυγανισμένο ψωμί.
Γλυκά
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Σπιτικός χαλβάς από ζουμερά, μοσχομυριστά πορτοκάλια, με μπόλικο ξύσμα. Πιο ελαφρύς απ΄τον συνηθισμένο, το ίδιο νόστιμος!
Υλικά για το χαλβά
- 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- ξύσμα απο 1 πορτοκάλι + λίγο για το σερβίρισμα
Υλικά για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 200 γρ. Canderel μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό απο το φυτό stevia
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 γαρύφαλλα
- Χυμός απο 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
2) Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν καβουρδιστεί τελείως το σιμιγδάλι, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
3) Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
4) Μεταφέρουμε το χαλβά σε στρογγυλή φόρμα του κέικ και αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκάλι.
Ένα κουταλάκι του γλυκού Canderel μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό απο το φυτό stevia έχει την διπλάσια γλυκαντική δύναμη απο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλλά με τις μισές θερμίδες.
Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι φυλάσσεται εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο. Φροντίστε να τον καλύπτετε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μη στεγνώνει.
Χαλβαδόπιτα με φύλλο
Παραδοσιακή; Δεν έχω ιδέα. Πανεύκολη; Εγγυημένο. Και πεντανόστιμη. Γλυκιά, στιβαρή πίτα που αναδεικνύει τις γεύσεις του χαλβά, του ταχινιού, του μελιού, της κανέλας.
Υλικά για τη γέμιση
- 300 γρ. χαλβά με ταχίνι, γεύση βανίλια
- 180 γρ. ταχίνι
- 6 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ κανέλα
- χυμό από 1 λεμόνι
- 150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
Άλλα υλικά
- 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 2 κ.σ. σουσάμι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa να ξεπαγώσει για δύο ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη συσκευασία του ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.
1) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ θρυμματίζουμε το χαλβά.
2) Προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, την κανέλα, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά σε πηχτή γέμιση.
3) Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε 2 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa, λαδώνοντας το καθένα.
4) Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
5) Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
6) Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
7) Διπλώνουμε τα φύλλα στις άκρες και τα λαδώνουμε κι αυτά.
8) Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
9) Ψήνουμε τη χαλβαδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
10) Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Γλυκιά πίτα με δαμάσκηνα
Νηστίσιμη πίτα με δαμάσκηνα, κονιάκ, κανέλα, αμύγδαλα και φύλλο κρούστας -ό,τι έχεις στην κατάψυξή σου- θα σε κάνει να την αγαπήσεις για την απλότητα της.
Υλικά
- 250 γρ. δαμάσκηνα
- 150 ml καυτό νερό
- 30 ml κονιάκ
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
- 2 κ.γ. κανέλα
- 6 φύλλα κρούστας
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
1) Παίρνουμε τα μισά δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Τα περιχύνουμε με το καυτό νερό και τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν.
2) Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
3) Τα υπόλοιπα δαμάσκηνα τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
4) Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και τοποθετούμε τα τρία φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, λαδώνοντάς τα.
5) Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
6) Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά. Κλείνουμε το γείσο της πίτας και το λαδώνουμε και αυτό.
7) Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
8) Ψήνουμε τη δαμασκηνόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
9) Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Νηστίσιμη τάρτα σοκολάτας με ταχίνι
Ποιος είπε ότι η σοκολάτα δεν έχει θέση στο νηστίσιμο τραπέζι; Αυτή η τάρτα είναι για σένα που πιστεύεις ότι “αν δεν έχει σοκολάτα, δεν είναι γλυκό”.
Υλικά για την ζύμη (για ταρτιέρα 22 εκ.)
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. άχνη ζάχαρη
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. αμύγδαλα λευκά
Υλικά για την γέμιση
- 1 κουβερτούρα Nestlé Dessert (200 γρ.)
- 200 ml γάλα καρύδας
- 2 κ.σ. ταχίνι με πορτοκάλι
- 3 κ.σ. μέλι
Υλικά για τα φουντούκια
- 150 γρ. φουντούκια ανάλατα
- 80 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. νερό
Εκτέλεση
1) Ξεκινάμε με την ζύμη της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC. Βάζουμε σε ένα μούλτι τα αμύγδαλα με 1 κουταλιά της σούπας από την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
2) Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
3) Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι κοσκιννισμένο και την πούδρα του αμυγδάλου και ανακατεύουμε πολύ καλά, στην αρχή με μία κουτάλα και στη ζυνέχεια με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
4) Κόβουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και βάζουμε ενδιάμεσα την ζύμη. Την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα και λίγο μεγαλύτερο από την διάσταση της ταρτιέρας.
5) Ξεκολλάμε την μία λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη ζύμη πάνω στην ταρτιέρα και ξεκολλάμε την δεύτερη λαδόκολλα. Στρώνουμε τη ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει.
6) Τρυπάμε όλη την επιφάνεια (και τα πλαϊνά) με ένα πηρούνι. Καλύπτουμε την ζύμη με μεμβράνη, τη γεμίζουμε με βάρος (φασόλια ή ρύζι). Ψήνουμε για 20 λεπτά και αφαιρούμε τη μεμβράνη με το βάρος.
7) Ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά η ζύμη μας. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
8) Συνεχίζουμε με την γέμιση. Βάζουμε σε μπαιν μαρί την κουβερτούρα Nestlé Dessert (200 γρ.) να λιώσει.
9) Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το μέλι. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το ταχίνι και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως.
10) Γεμίζουμε την βάση της τάρτας με την γέμιση της σοκολάτας και μεταφέρουμε με προσοχή στο ψυγείο. Αφήνουμε για 2 ώρες να παγώσει καλά.
11) Όσο περιμένουμε, φτιάχνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μία μικρή κατσαρόλα, την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε συνεχώς με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
12) Μόλις τα φουντούκια καραμελώσουν, τα μεταφέρουμε και τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα.
13) Μόλις κρυώσει η τάρτα μας, σπάμε τα φουντούκια με το χέρι και διακοσμούμε στο κέντρο της τάρτας.