Αυτή η πίτα μπορεί να γίνει το αγαπημένο σνακ μικρών, αλλά και μεγάλων. Το θρεπτικό πράσο μαζί με τα μπαχαρικά δημιουργούν την πιο αρωματική πίτα.
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
- 600γρ. ανάμικτο κιμά χοιρινό + μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για τα φύλλα
- 5 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους), σε λεπτές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αβγά καλά χτυπημένα
- ½ ποτήρι κρασί λευκό
- 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζετε στη φωτιά ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και ρίχνετε τα πράσα μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε να αχνιστούν. Όταν εξατμιστεί όλο το νερό προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 2 λεπτά.
Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μπαχάρι και σβήνετε με το κρασί. Μαγειρεύετε λίγο ακόμα μέχρι να στεγνώσει εντελώς η γέμιση.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το τριμμένο κασέρι, τα αβγά και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε το πρώτο φύλλο αφήνοντας να εξέχει από το ταψί. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση στρώνετε από πάνω το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωτά.
Συγυρίζετε την πίτα περιμετρικά και τη χαράζετε με ένα μαχαίρι. Ραντίζετε την πίτα με νερό και την ψήνετε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη σερβίρετε ζεστή, όχι καυτή.